Βέλγιο: Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που απαγορεύει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης

Το Βέλγιο θα απαγορεύσει από την 1η Ιανουαρίου την πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης, επικαλούμενο λόγους υγείας και περιβάλλοντος, σε μια πρωτοποριακή απόφαση για την ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το euronews, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Frank Vandenbroucke, δήλωσε ότι τα φθηνά αυτά προϊόντα απειλούν την υγεία, καθώς αποτελούν έναν εύκολο τρόπο να εθιστούν οι έφηβοι στη νικοτίνη και στο κάπνισμα.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης είναι ένα νέο προϊόν σχεδιασμένο αποκλειστικά για να προσελκύει νέους καταναλωτές», ανέφερε σε συνέντευξή του. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν συχνά νικοτίνη. Η νικοτίνη σε εθίζει. Η νικοτίνη βλάπτει την υγεία σου. Αυτά είναι γεγονότα», πρόσθεσε.

Εκτός από το ότι είναι βλαβερά για την υγεία, τα εν λόγω τσιγάρα επιβαρύνουν σοβαρά και το περιβάλλον. «Λόγω της κατασκευής τους από πλαστικό, μπαταρίες και κυκλώματα, δημιουργούν απόβλητα επικίνδυνων χημικών ουσιών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Vandenbroucke υποστήριξε ότι τα επαναχρησιμοποιούμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, κάτι που δεν ισχύει για τα μιας χρήσης.

Η απαγόρευση αυτή φέρνει το Βέλγιο στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην ΕΕ. «Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση και να επικαιροποιήσει τη νομοθεσία για τα προϊόντα καπνού.

Η απόφαση αυτή αντιμετωπίζεται θετικά ακόμα και από μερικούς πωλητές ηλεκτρονικών τσιγάρων, κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τα προϊόντα μιας χρήσης. Ο Steven Pomeranc, ιδιοκτήτης του καταστήματος Vapotheque στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο euronews: «Όταν τελειώνει το υγρό, η μπαταρία εξακολουθεί να λειτουργεί. Αυτό είναι το χειρότερο – θα μπορούσες να τη φορτίσεις, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να το κάνεις. Φαντάσου τη ρύπανση που δημιουργείται».

Παρόλο που μια τέτοια απαγόρευση συνήθως προκαλεί οικονομικές απώλειες στον κλάδο, ο Pomeranc πιστεύει ότι ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος. «Έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις, όπως τα συστήματα με κάψουλες, που είναι προγεμισμένες και μπορούν να συνδεθούν σε επαναφορτιζόμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι πελάτες θα στραφούν σε αυτά», εξήγησε.