Βασιλιάς Κάρολος: Αντιδράσεις για το κόστος της τελετής στέψης του

Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα τον Μάιο του 2023 κόστισε στους Βρετανούς φορολογούμενους τουλάχιστον 72 εκατομμύρια στερλίνες και ανέδειξε τη Βρετανία σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρεται σε κυβερνητική έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, στην ετήσια έκθεσή του, το γραφείο πολιτισμού (DCMS), το οποίο είχε αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, ανακοίνωσε ότι η στέψη του Καρόλου κόστισε το ποσό των 50,3 εκατ. στερλινών προκειμένου να στηθεί, με επιπλέον 21,7 εκατ. λίρες να δαπανώνται για την αστυνόμευση. Το ποσό αυτό συγκρίνεται με τις εκτιμώμενες 162 εκατομμύρια στερλίνες που δαπανήθηκαν για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και σχετικές εκδηλώσεις το 2022.

Η έκθεση του DCMS αναφέρει ότι το υπουργείο «ολοκλήρωσε με επιτυχία τη στέψη της Αυτού Μεγαλειότητας του βασιλιά Καρόλου Γ’, την οποία απόλαυσαν εκατομμύρια άνθρωποι τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε όλο τον κόσμο». Περιέγραψε την τελετή ως μια «μοναδική στιγμή», η οποία επέτρεψε «σε ολόκληρη τη χώρα να ενωθεί σε μια γιορτή», ενώ ταυτόχρονα πρόσφερε «μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουμε την εθνική μας ταυτότητα και να αναδείξουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στον κόσμο».

Υπολογίζεται ότι περίπου 20 εκατ. άνθρωποι στη Βρετανία παρακολούθησαν τη στέψη του Καρόλου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ από την τηλεόραση – πολύ λιγότεροι από τα 29 εκατομμύρια που είχαν δει την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 2022. Στην τελετή παρέστησαν επίσημοι από όλο τον κόσμο, ενώ την επόμενη νύχτα πραγματοποιήθηκε μία συναυλία με διάσημους καλλιτέχνες στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Aντιδράσεις για το “αισχρό” κόστος της τελετής

Η «Republic», μια οργάνωση που εκστρατεύει για την αντικατάσταση της μοναρχίας με έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους και ένα πιο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, περιέγραψε τη στέψη ως μια «αισχρή» σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων.

«Θα με εξέπληττε αν τα 72 εκατομμύρια ήταν το συνολικό κόστος», δήλωσε στον Guardian ο Διευθύνων Σύμβουλος της Republic, Γκράχαμ Σμιθ.

Εκτός από τα έξοδα αστυνόμευσης του Υπουργείου Εσωτερικών και του DCMS που περιλαμβάνονται στα στοιχεία, είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας, η Transport for London, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και οι τοπικές αρχές επίσης είχαν δαπάνες που σχετίζονται με τη στέψη, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το συνολικό κόστος μεταξύ 100 και 250 εκατομμυρίων λιρών.

«Αλλά ακόμα και αυτό το ποσό – 72 εκατομμύρια λίρες – είναι απίστευτο» πρόσθεσε ο Σμιθ. «Είναι τεράστιο ποσό για μια παρέλαση ενός ατόμου, όταν δεν υπήρχε καμία συνταγματική ή νομική υποχρέωση να γίνει στέψη, και ενώ αντιμετωπίζαμε περικοπές σε βασικές κρατικές υπηρεσίες».

«Ήταν μια παρέλαση που ο Κάρολος απαίτησε, με τεράστιο κόστος για τον φορολογούμενο, και αυτό πάνω από το τεράστιο ποσό φόρου κληρονομιάς που δεν πλήρωσε, καθώς και το ετήσιο κόστος της μοναρχίας που ανέρχεται σε 500 εκατ. λίρες» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με ρήτρα που συμφωνήθηκε το 1993 από τον τότε πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ, κάθε κληρονομιά που περνά από «μονάρχη σε μονάρχη» αποφεύγει τη φορολόγηση κατά 40% που ισχύει για περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 325.000 λιρών.

«Ήταν μια πολυτέλεια που απλά δεν έπρεπε να γίνει. Ήταν εντελώς περιττή και σπατάλη χρημάτων στη μέση μιας κρίσης κόστους ζωής σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστια παιδική φτώχεια. Όταν τα παιδιά δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά το μεσημεριανό τους στο σχολείο, το να ξοδευτούν πάνω από 70 εκατομμύρια λίρες για αυτή την παρέλαση είναι προσβλητικό» καταλήγει ο Σμιθ.