Η σκληρή μάχη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αναμένεται να κυριαρχήσει στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής, καθώς το επίκεντρο βρίσκεται στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανησυχία για νέες μεταναστευτικές ροές.
Την Πέμπτη (17/10) αναμένεται να συνεδριάσει η πρώτη Σύνοδος του νέου ευρωπαϊκού κύκλου των 27 ηγετών, που πρόκειται να έχει «βαριά» ατζέντα, με τον μεταναστευτικό να κυριαρχεί λόγω την έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών για νέα αύξηση των ροών από το Λίβανο.
Το κλίμα εντός του Συμβουλίου, με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναμένεται συγκρουσιακό, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας για την επαναφορά εσωτερικών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κράτη-μέλη. Την ίδια στιγμή στο προσχέδιο των συµπερασµάτων οι «27» επιμένουν στην ανάγκη ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα.
Στο γράμμα που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες αναφέρει ότι θα συζητηθούν οι στρατηγικές για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, εστιάζοντας στον έλεγχο των συνόρων, οι εταιρικές σχέσεις και οι πολιτικές επιστροφής.
Ωστόσο, ήδη έχουν εκφραστεί διαφωνίες αλλά και κόντρες μεταξύ των κρατών – μελών. Η Γερμανία εχει θεσπίσει συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της για έξι μήνες, η Ολλανδία και η Ουγγαρία ζητούν να εξαιρετθούν από την κοινή μεταναστευτική πολιτική.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. να ζητήσει περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά και επιτάχυνση την επιστροφών – συνεργασία με τρίτες χώρες.
Από την πλευρά της, η Πολωνία θα ζητήσει από την ΕΕ να επικυρώσει την απόφασή της για προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη γειτονική Λευκορωσία, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού.
Σε εφαρμογή τίθεται πλέον και η συμφωνία Ρώμης-Τιράνων, η οποία προβλέπει ότι για μία περίοδο πέντε ετών, η Αλβανία θα δέχεται έως και 36.000 μετανάστες ετησίως και οι αιτήσεις ασύλου τους θα διεκπεραιώνονται σε δύο κέντρα. Ήδη, οι πρώτοι 16 μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι Σενγκίν της Αλβανίας και θα φιλοξενηθούν στο Τζάντερ. Μία πρώην στρατιωτική εγκατάσταση αεροδρομίου, που θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των μεταναστών.
Η ατζέντα
Στην ατζέντα βρίσκονται το μεσανατολικό, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και η ανταγωνιστικότητα ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την σταθερή θέση της Αθήνας για το μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκή λύση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις για το μεταναστευτικό αναμένεται να αναδείξει την σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., την ενίσχυση των χωρών πρώτης γραμμής και την εφαρμογή Συμφώνου για Μετανάστευση / Άσυλο.
Στην επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους «27» ηγέτες προτείνονται, μεταξύ άλλων:
-Επιτάχυνση εφαρμογής του Συμφώνου για Μετανάστευση / Άσυλο
-Ανάπτυξη ολοκληρωμένων συνεργασιών με βασικές τρίτες χώρες
-Ενίσχυση εξωτερικών συνόρων
-Διασφάλιση δίκαιων / αποτελεσματικών διαδικασιών ασύλου.
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με χώρες του Κόλπου
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σηματοδότησε ένα ιστορικό ορόσημο καθώς οι ηγέτες των δύο περιοχών συγκεντρώθηκαν για να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία. Αυτή η πρώτη συνάντηση οδήγησε στην υιοθέτηση μιας φιλόδοξης δήλωσης, υπογραμμίζοντας σημαντική πρόοδο στη συνεργασία, το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη δέσμευση για πολυμερή συνεργασία.
Η σύνοδος χαιρετίστηκε ως μια σημαντική πρόοδος, με τους ηγέτες να τονίζουν την ιστορική και πολιτική σημασία αυτής της συνάντησης.
Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στη συνεργασία ΕΕ-ΣΣΚ, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και τώρα αποκτά στρατηγική διάσταση.
Η Σύνοδος υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του ΣΣΚ. Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς, αναγνωρίζοντας το ανεκμετάλλευτο δυναμικό σε διάφορους τομείς.
Υπήρξε ομόφωνη συμφωνία για τη σημασία των πολυμερών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, προωθώντας την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ατμόσφαιρα στη σύνοδο ήταν πολύ θετική, με τους ηγέτες και των δύο πλευρών να αναγνωρίζουν την εντατική προετοιμασία και τη δέσμευση που έκαναν τη σύνοδο επιτυχημένη. Παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε ένα κοινό κείμενο, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας.
Ενίσχυση των Σχέσεων σε Έξι Βασικούς Τομείς
1. Εμπόριο και Επενδύσεις: Προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομικών ανταλλαγών.
2. Συνδεσιμότητα: Ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών, ψηφιακών και τεχνολογικών συνδέσεων.
3. Γέφυρες Ανθρώπων: Δημιουργία ισχυρότερων πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών.
4. Ενεργειακή Συνεργασία και Κλιματική Αλλαγή: Κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
5. Ανάπτυξη και Ανθρωπιστική Βοήθεια: Συνεργατικές προσπάθειες σε έργα βοήθειας και ανάπτυξης.
6. Αντιμετώπιση Παγκόσμιων Ζητημάτων: Κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση βασικών παγκόσμιων προκλήσεων.