UNICEF: Σε «ιστορικό» επίπεδο οι ανάγκες εκατομμυρίων παιδιών – θυμάτων πολέμου

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) απευθύνει σήμερα έκκληση να γίνουν δωρεές ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να μπορέσει το 2025 να προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια παιδιά, θύματα πολέμων και κρίσεων σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν φθάσει σε «ιστορικό» επίπεδο.

«Το εύρος των ανθρωπιστικών αναγκών παιδιών έχει φθάσει σε ιστορικό επίπεδο, και περισσότερο παιδιά πλήττονται κάθε ημέρα», προειδοποίησε η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, η Κάθριν Ράσελ, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

«Εκτιμάμε ότι 213 εκατομμύρια παιδιά σε 146 χώρες και περιοχές θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του (σ.σ. επόμενου) έτους, ιλιγγιωδώς υψηλός αριθμός», πρόσθεσε.

Καθώς οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χρόνια κρίση υποχρηματοδότησης, η έκκληση για δωρεές 9,9 δισεκ. που γίνεται σήμερα από τη UNICEF δεν θα καλύψει παρά μόνο μέρος των αναγκών, εκτιμάται πως θα επιτρέψει να προσφερθεί βοήθεια σε 109 εκατ. παιδιά.

Η βοήθεια αυτή προορίζεται για να την εξασφάλιση πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγειονομική βοήθεια, σε πόσιμο νερό και στην παιδεία, στον εντοπισμό του υποσιτισμού, ή ακόμη ψυχολογική υποστήριξη και πρόληψη της βίας εξαιτίας του φύλου.

Ξεπερνώντας το 1 δισεκ. δολάρια, η έκκληση για τα μεγαλύτερα κεφάλαια αφορά το Αφγανιστάν, ακολουθούν το Σουδάν, η ΛΔ Κονγκό, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και ο Λίβανος.

Από την πλευρά του το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), ειδικευμένο στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, απευθύνει έκκληση για δωρεές 1,4 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει 45 εκατ. γυναίκες και κορίτσια σε 57 χώρες.

Η υπηρεσία, η οποία στέλνει ιδίως μαίες σε ζώνες όπου χρειάζεται, τόνισε ιδίως πως πρέπει να καλυφθούν «επείγουσες» ανάγκες 11 εκατ. εγκύων το 2025.

Σε κάθε περιοχή «που πλήττεται από συρράξεις ή καταστροφές, οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους για τη ζωή τους και την ευημερία τους και την πρόσβασή τους σε απόλυτα απαραίτητες υπηρεσίες», σημείωσε επικεφαλής του UNFPA Νατάλια Κάνεμ. «Μαζί, ας εξασφαλίσουμε πως καμιά γυναίκα δεν θα πεθάνει φέρνοντας παιδί στον κόσμο κι ότι κάθε γυναίκα και κορίτσι θα μπορέσει να ζήσει προστατευμένη από το κακό ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες», πρόσθεσε.

Πηγή: ertnews.gr