Η Τουρκία δεν αναμένει αποφάσεις για κυρώσεις από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι το μόνο που θα κάνει η Ε.Ε. θα είναι να δηλώσει ότι υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο αντί την Τουρκία.
Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο NTV, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ουσιαστικά αμφισβητώντας τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει σε κυρώσεις, είπε ότι η Άγκυρα «δεν περιμένει να αποφασιστούν κυρώσεις για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Αλλά το μπλοκ θα επιλέξει να στηρίξει την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, αντί της Τουρκίας στο ζήτημα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλο στη Κύπρο και να προχωρήσουν σε Μνημόνιο Συνεννόησης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «αν οι Αμερικανοί στείλουν όπλα στους Ελληνοκύπριους, εμείς θα ενισχύσουμε τους Τουρκοκύπριους».
Επίσης, επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η Ελλάδα «πρέπει να υποχωρήσει από τη μαξιμαλιστική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς».
Πρόσθεσε δε ότι οι εντάσεις δεν θα σταματήσουν «αν η Ελλάδα δεν σταματήσει να επιμένει στην εφαρμογή του “χάρτη της Σεβίλης”».
Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα έκανε απευθείας διάλογο με την Ελλάδα για να επιλυθούν οι διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο η Άγκυρα «θα καθίσει στο τραπέζι θέτοντας όρους αν η Αθήνα επιμείνει να κάνει το ίδιο».
Όσον αφορά το Oruc Reis και την επιστροφή του στη βάση του στο λιμάνι της Αττάλειας, επανέλαβε αυτό που είχε πει και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι δεν ανανεώθηκε η NAVTEX γιατί το ερευνητικό σκάφος πρέπει να ανεφοδιαστεί και να συντηρηθεί.
Θα ήταν «λάθος» να ερμηνεύσει κανείς αυτές τις εργασίες «ρουτίνας» ως «ένα βήμα οπισθοχώρησης», πρόσθεσε.
Πέτσας: «Δεν μπορεί να διευρυνθεί η ατζέντα»
Απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε όσον αφορά τις προϋποθέσεις διαλόγου ότι αυτές έχουν να κάνουν με το γνωστό πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. «Ευρύτερο πλαίσιο άλλων θεμάτων και διεύρυνση της ατζέντας δεν υπάρχει στο τραπέζι», τόνισε.
Γενικότερα για τη στάση της Τουρκίας, και την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, επανέλαβε ότι θα περιμένουμε να δούμε να έχει συνέχεια και συνέπεια. «Περιμένουμε να δούμε ένα ικανό χρονικό διάστημα αυτή την αποκλιμάκωση. Θα σταθμίσουμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο τις κινήσεις που θα κάνει η Τουρκία το επόμενο διάστημα» είπε και εκτίμησε ότι «ο κατάλογος των κυρώσεων λειτούργησε αποτρεπτικά», σημείωσε.