Τραμπ: «Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία» – Τι περιλαμβάνει η ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ

«Η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών στην προεδρία των ΗΠΑ. 

Το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος θα έδινε στον Βλαντιμίρ Πούτιν περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Και ο Τραμπ δήλωσε στο TIME ότι «η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία», αναφερόμενος στη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

O ίδιος δεν παρέλειψε να ρίξει την ευθύνη στην Ουκρανία για το ξέσπασμα του πολέμου το 2022. «Νομίζω ότι αυτό που προκάλεσε την έναρξη του πολέμου ήταν όταν άρχισαν να μιλάνε για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε χαρκτηριστικά.

Ο Βολοντίμιρ Ζελέσκι έχει επανειλημμένα ​​απορρίψει αυτή την ιδέα, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε» – «είναι η γη μας, η γη του ουκρανικού λαού».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας μόλις δήλωσε ότι το Κίεβο επιβεβαίωσε τις αρχές στις οποίες βασίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα.

Αυτό περιλαμβάνει την μη αναγνώριση από την Ουκρανία οποιουδήποτε μέρους του εδάφους της ως ρωσικού σημείωσε.

Η ειρηνευτική πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ

Η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να συμφωνήσει «de facto» να παραδώσει το 20% του εδάφους της στους Ρώσους στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα.

Ακολουθούν οι προτάσεις των ΗΠΑ για τον πλήρη τερματισμό του πολέμου, όπως αποκαλύφθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters:

  • Μόνιμη κατάπαυση του πυρός
  • Οι δύο πλευρές συμμετέχουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις τεχνικής εφαρμογής
  • Η Ουκρανία λαμβάνει ισχυρή εγγύηση ασφάλειας
  • Τα κράτη-εγγυητές θα είναι μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών κρατών συν μη ευρωπαϊκά κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν
  • Η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
  • Η Ουκρανία μπορεί να επιδιώξει την ένταξή της στην Ε.Ε.
  • Οι ΗΠΑ παρέχουν de jure αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου της Κριμαίας
  • Οι ΗΠΑ παρέχουν de facto αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου του Λουχάνσκ
  • Οι ΗΠΑ παρέχουν de facto αναγνώριση των ρωσικά ελεγχόμενων τμημάτων της Ζαπορίζια, του Ντόνετσκ και της Χερσώνας
  • Η Ουκρανία ανακτά εδάφη στην περιφέρεια του Χάρκοβο
  • Η Ουκρανία ανακτά τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Ζαπορίζια μέσω του αμερικανικού ελέγχου και της διοίκησης του σταθμού, με διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο πλευρές, καθώς και του φράγματος Κάκοφκα
  • Η Ουκρανία απολαμβάνει ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο και τον έλεγχο του οικονομικού πάρκου Kinburn Spit
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία θα εφαρμόσουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας/ορυκτών

Παραχώρηση εδαφών «βλέπει» ο δήμαρχος Κιέβου

Νωρίτερα την άποψη ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία εξέφρασε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τον Ντόναλντ Τραμπ για αποδοχή εδαφικών παραχωρήσεων.

«Ένα από τα σενάρια είναι… να παραχωρήσουμε εδάφη. Δεν είναι δίκαιο. Αν δεν υπήρχε ειρήνη, προσωρινή ειρήνη, ίσως να μπορούσε να είναι μια λύση, προσωρινή», είπε στο BBC.

Αλλά ο 53χρονος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία που έγινε πολιτικός στη συνέχεια τόνισε ότι ο ουκρανικός λαός «δεν θα δεχόταν ποτέ την κατοχή» από τη Ρωσία.

Πώς η Κριμαία πέρασε στα χέρια της Ρωσίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσάρτησε παράνομα την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 σε μια γρήγορη και αναίμακτη κατάληψη που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Τι συνέβη;

Το 2013-14, μια λαϊκή εξέγερση έγινε στην Ουκρανία και διήρκησε για αρκετές εβδομάδες, αναγκάζοντας τελικά τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ενώ η Ουκρανία βρισκόταν σε αναταραχή, ο Πούτιν άδραξε την ευκαιρία να στείλει στρατεύματα για να καταλάβουν την Κριμαία, μια χερσόνησο σε σχήμα διαμαντιού στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στην Κριμαία με στολές χωρίς διακριτικά, και ο Πούτιν σύντομα προκήρυξε ψηφοφορία για την ένταξη στη Ρωσία, την οποία η Ουκρανία και η Δύση απέρριψαν ως παράνομη.

Γιατί είναι σημαντική

Η Ρωσία έχει περάσει αιώνες πολεμώντας για την Κριμαία. Αλλά ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ τη παρέδωσε στην Ουκρανία το 1954, όταν και οι δύο ήταν μέρος της Ε.Σ.Σ.Δ.. Το 1991, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, η χερσόνησος έγινε μέρος μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας. Μέχρι τη στιγμή που η Ρωσία την κατέλαβε, η Κριμαία ήταν μέρος της Ουκρανίας για 60 χρόνια και είχε γίνει μέρος της ταυτότητας της χώρας. Ο Ζελένσκι έχει ορκιστεί ότι η Ρωσία «δεν θα μπορέσει να κλέψει» τη χερσόνησο. Και για τις δύο πλευρές, η κατοχή της Κριμαίας είναι το κλειδί για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία αποτελεί κρίσιμο διάδρομο για τα σιτηρά και άλλα αγαθά του κόσμου.

Πηγή: cnn.gr