Τραγικό είναι το ξεκίνημα της Βόρειας Μακεδονίας υπό την προεδρεία της Γκορτνάνα Σιλιάνοφσκα, καθώς η άρνησή της να αναφέρει την λέξη «Βόρεια» στο όνομα της χώρας της κατά την ορκωμοσία της, έφερε πανευρωπαϊκή καταδίκη.
Με εξαίρεση τους εθνικιστές στη χώρα της, άπαντες στην αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας, καταδικάζουν την στάση της, τονίζοντας πως βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία της χώρας στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε την στάση της και προειδοποίησε τα Σκόπια να τηρήσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στην Ελλάδα την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φωνάζει για την στάση της, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει την Σιλιάνοφσκα για παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών «με ευθύνη της κυβέρνησης».
Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα
Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Συντάγματος, τονίζοντας προς τα Σκόπια πως «οι διμερείς σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».
Η αντιπολίτευση ωστόσο, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, έστρεψε τα πυρά και στην κυβέρνηση. Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας, με ευθύνη της κυβέρνησης» τονίζοντας πως «οφείλει να εγκαταλείψει επιτέλους την μικροπολιτική διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής και να προβεί στις δέουσες ενέργειες».
«Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εγκαταλείψει αυτήν την παθητική στάση της και να αντιμετωπίσει άμεσα, με αυστηρότητα, στη βάση των προβλέψεων της Συμφωνίας και με κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, οποιαδήποτε χρήση όρων ή ενέργειες από τη νέα Πρόεδρο και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών – ειδικά δε τη συνταγματική της ονομασία.» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, ο πρώην ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από την αντιπολίτευση ουσιαστικά, να πιέσει την κυβέρνηση να μπουν άμεσα σε ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Για «βαρύτατη πρόκληση» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως περιμένει να δει αν θα αντιδράσει η κυβέρνηση «απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ»
Οι αντιδράσεις στην ΕΕ
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έστειλε αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία για την ενταξιακής της προοπτική, με αφορμή τη στάση της Σιλιάνοφσκα.
«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σε ανάρτησή της η Φον ντερ Λάιεν.
Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολίασε: «Πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας. Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν στις εξωτερικές υποθέσεις, Ναμπίλα Μασράλι, σχολίασε: «Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας. Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».
Οι αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία
Πυρά και προειδοποιήσεις να μην μπλοκάρει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έλαβε και από την αντιπολίτευση η πρόεδρος της χώρας.
Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την σημερινή της ορκωμοσία «παραβίασε το Σύνταγμα» και δημιούργησε «κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας».
«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.