«Αντίο Ευρωπαϊκή Ένωση» είπαν από σήμερα οι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν το Brexit

«Αντίο Ευρωπαϊκή Ένωση» είπαν από σήμερα οι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν το Brexit με ανάμεικτα συναισθήματα.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σχεδόν το 53% των ψηφοφόρων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Η πλειοψηφία των πολιτών στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε κατά της εξόδου.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε χθες πως η έξοδος από την Ε.Ε. «θα είναι μία σπουδαία στιγμή για τη χώρα μας, μία εποχή ελπίδας και ευκαιρίας».

«Η δουλειά μας ως κυβέρνηση, η δική μου δουλειά, είναι να ενώσω τη χώρα και να την προχωρήσω μπροστά» ανέφερε. «Και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι αυτό δεν είναι ένα τέλος αλλά μία αρχή» τόνισε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «ένας εταίρος, μια φίλη χώρα», όμως η ΕΕ θα είναι «πολύ νηφάλια και πολύ αποφασιστική» στις διαπραγματεύσεις της με το Λονδίνο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το μήνυμα που δίνουμε γι’ αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία θα διεξαχθεί για να οργανωθεί η μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βρετανία, είναι πολύ απλό: Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την πιο στενή δυνατή σχέση σε όλους τους τομείς, όμως όσο περισσότερο η Βρετανία θα θελήσει να αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τόσο λιγότερο θα έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά» προειδοποίησε.

«Όταν δεν ανήκεις πια στη λέσχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν συνέπειες» υπογράμμισε.

Το νέο Ευρωκοινοβούλιο

Από σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει 705 έδρες, σε σύγκριση με τις 751 (ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός από τις συνθήκες της ΕΕ) που είχε πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι 27 έχουν ανακατανεμηθεί σε άλλες χώρες, ενώ οι υπόλοιπες 46 θα παραμείνουν κενές σε αναμονή ενδεχόμενων μελλοντικών διευρύνσεων. Μεγάλες κερδισμένες είναι η Γαλλία και η Ισπανία που παίρνουν από πέντε επιπλέον έδρες. Ιταλία και Ολλανδία κερδίζουν από τρεις έδρες, ενώ η Ιρλανδία δύο. Από μία επιπλέον έδρα παίρνουν οι Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Κροατία και Εσθονία. Αμετάβλητη παραμένει η κατανομή εδρών στις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική τους σχέση, ενώ το Brexit θα επηρεάσει επίσης τη σύνθεση των επιτροπών και των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών.