Το στοίχημα της επόμενης ημέρας καλείται τώρα να κερδίσει ο επανεκλεγείς πρόεδρος στη Γαλλία, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα έχει να αναμετρηθεί με μια σειρά δυσκολιών, αλλά και με τα πολύ υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς που συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από το Παρίσι.
Το 42% της Μαρίν Λεπέν του δευτέρου γύρου δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να κερδίσει το χαμένο έδαφος, να αποδείξει ότι άξιζε τη νίκη, αλλά και να αναζητήσει ένα… νέο δρόμο για τη Γαλλία. Διότι αν η Μαρίν Λεπέν συνεχίσει τη σαρωτική πορεία της, είναι πολύ πιθανό το 2027 που δεν θα έχει απέναντι της τον Μαρκόν, να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε το 2022. Οπότε τα «στοιχήματα» που Γάλλου προέδρου γίνονται πολύ πιο σύνθετα και πολύ πιο δύσκολα.
Εκτός από την Λεπέν, την οποία δεν θα αντιμετωπίσει ξανά προσωπικά, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολιτικά προς όφελος της Γαλλίας και της Ευρώπης, υπάρχει ένα ακόμα στοίχημα αυτό, των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Με βάση το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα καταφέρει πολύ δύσκολα να έχει μαζί του έναν πρωθυπουργό της επιλογής του. Ο Μελανσόν, με το 22% που κατέγραψε στον πρώτο γύρο φαίνεται πως είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.
Εκτός όμως από τα «αγκάθια» της Λεπέν και τον βουλευτικών εκλογών, υπάρχουν δύο ακόμα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν το νέο πρόεδρο, εκτός των προεκλογικών του δεσμεύσεων που οφείλουν να γίνουν πράξη.
Το ένα από αυτά είναι η κοινωνική του πολιτική. Πλέον δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των Γάλλων έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Το κύμα της οργής φαίνεται πως θα είναι δεδομένο, ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν θα σταματήσουν το «σφυροκόπημα».
Το δεύτερο είναι η ασφάλεια της Ευρώπης, που έχει τεθεί υπό σοβαρή διακινδύνευση. Ευτυχώς, σε αυτό το πεδίο, ο Μακρόν φαίνεται πως τα έχει πάει πολύ καλύτερα από τα υπόλοιπα, αφού η Ευρώπη των 27 θεωρεί τοΝ Γάλλο πρόεδρο ρυθμιστή των εξελίξεων και «πρωταγωνιστή» στη διεθνή σκακιέρα, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο του Φρανσουά Μιτεράν.
Οι προκλήσεις λοιπόν του νέου προέδρου είναι πολλές, οι δυσκολίες ακόμα περισσότερες και το ρολόι έχει αρχίσει ήδη να χτυπά αντίστροφα και πολύ πιεστικά.