Το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο το οποίο σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και στην ελληνική κυβέρνηση έχει αφορμή το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, οι αιτίες της κρίσης ωστόσο βρίσκονται αλλού.
Όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι βρετανικές δημοσκοπήσεις ένα χρόνο πριν τις εκλογές εμφανίζουν τον Ρίσι Σούνακ να έχει διαφορά από τον βασικό αντίπαλο αρχηγό των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ περίπου 20 με 25 μονάδες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, ενημερώθηκε αρμοδίως για την ακύρωση της συνάντησης τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν με τον επικεφαλής των Εργατικών.
Τα βρετανικά ΜΜΕ δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή την παράμετρο, καθώς γνωρίζουν ότι η κρίση που υπήρξε ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει κυρίως να κάνει με τα εσωτερικά της χώρας και με την κακή εικόνα που παρουσιάζει το προφίλ του Βρετανού πρωθυπουργού.
Το γεγονός αυτό έφερε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς και την οργισμένη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ από τη βρετανική πλευρά υπήρξε η αντιπρόταση της Downing Street o πρωθυπουργός να δει αντί του κ. Σούνακ τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του, καθιστώντας σαφή την ενόχλησή του από την εξέλιξη των πραγμάτων, ανέφερε ότι «Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Φυσικά σε διπλωματικό επίπεδο παραμένουν μιά σειρα από ερωτηματικά, όπως για παράδειγμα γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός τορπίλισε τη συνάντηση όταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν ένα από τα θέματα που θα συζητούν οι δύο πλευρές και όχι το κυρίαρχο θέμα.
Άλλωστε, έτσι και αλλιώς το γραφείο του κ. Σούνακ είχε φροντίσει να διαρρεύσει στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Independent και της Evening Standard η θέση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφής διευθέτηση και ότι τα Γλυπτά θα έπρεπε να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την ενόχληση της βρετανικής πλευράς για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ, επισημαίνουν ότι ήταν γνωστή στο γραφείο του κ. Σούνακ εδώ και μέρες και αποδίδουν τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού στην προσπάθειά του να κάνει άνοιγμα στο κοινό που δεν επιθυμεί την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.
Να θυμίσουμε πάντως ότι το Σάββατο οι Financial Times σε δημοσίευμα τους είχαν αναφέρει ότι ο κ. Στάρμερ δεν θα μπει εμπόδιο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο.
Μάλιστα μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο επικεφαλής των Εργατικών έκανε ανάρτηση η οποία συνοδευόταν από φωτογραφία των δύο ανδρών και στην οποία έγραφε τα εξής: «Με τους Εργατικούς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα θα παραμείνουν ισχυροί εταίροι».