Το κρίσιμο ραντεβού του Μπλίνκεν στην Άγκυρα
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης

Μετά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη την οποία επισκέφθηκε χθες το πρωί, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ‘Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε  αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακής Χαμάς.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας. Πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που — μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς — επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει ιρακινές βάσεις όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Η συνάντηση με τον Αμπάς

Πάνω από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, κατά την έκτακτη επίσκεψή του στην Δυτική Όχθη.

Οι δύο τους, όπως μετέδωσε το Sky News, δεν απευθύνθηκαν στα μέσα ενημέρωσης. Εκπρόσωπος του κ. Αμπάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής είπε στον κ. Μπλίνκεν ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» και ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθειας και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια.

Οι δυο τους «συζήτησαν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο κ. Μίλερ, «συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.

Έκτακτη στάση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη βάση της Σούδας στην Κρήτη έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κατά το πρόγραμμά του θα κατευθυνόταν στην Τουρκία μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ.

Είχε προηγηθεί μία σειρά έκτακτων συναντήσεων, όπως αυτή με τον Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και η ολιγόλεπτη επίσκεψη στην Κύπρο όπου και συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να κατευνάσει την Άγκυρα, εξ ου και η προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμά του, για μία επίσκεψη στην Τουρκία η οποία είχε αρχικά διαψευστεί.

Έκτακτη στάση στην Κύπρο

Νωρίτερα, εκτάκτως για μία ολιγόλεπτη επίσκεψη στην Κύπρο βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερκών, Άντονι Μπλίνκεν σε μία ενδιάμεση στάση του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από το Ισραήλ στην Τουρκία.

Το αεροσκάφος του κ. Μπλίνκεν προσγειώθηκε στις 14:00 στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στο οποίο τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.  Οι κ.κ. Μπλίνκεν και Χριστοδουλίδης συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα και την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας προς τη Γάζα. Η συνάντηση κρατήθηκε μυστική για λόγους ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής προεδρίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έγραψε στο X: «Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας @Christodulides πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ @SecBlinken στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή. Η συνάντηση θα έχει ως βασικό θέμα συζήτησης την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα».

Σήμερα στην Άγκυρα

Η απόφαση τελικά του Μπλίνκεν να επισκεφθεί   την Άγκυρα επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει από πρώτο χέρι να ενημερωθεί για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και να διερευνήσει εάν αυτή η σαφής στροφή του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα με καταλύτη τις εξελίξεις στην Γάζα είναι μια από τις συνήθεις τακτικές και με ιδεολογικό πρόσημο κινήσεις του Ερντογάν ή να σηματοδοτεί μια βαθιά στροφή σε αυτό που ο Ερντογάν θεωρεί ως περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας με στρατηγική αυτονομία.

Για τους Αμερικανούς, που βλέπουν δυο δύσκολα μέτωπα, αυτό στην Ουκρανία και τώρα αυτό στην Γάζα, να τους απορροφούν δυνάμεις και διπλωματικό κεφάλαιο από την αντιμετώπιση του βασικού αντιπάλου τους την Κίνα, η απομάκρυνση κρίσιμων συμμάχων όπως η Τουρκία , είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Οι ΗΠΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Τουρκίας στην συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και για την αποφυγή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης ,αλλά και γιατί αυτό είναι και το μοναδικό άλλοθι για να δικαιολογηθεί η πρόσδεση της με την Ρωσία από την οποία επωφελείται οικονομικά και διπλωματικά, την ώρα που ολη η Ευρώπη αλλα και άλλες χώρες πληρώνουν βαρύ τίμημα από την συνέχιση του πολέμου. Όμως δεν είναι πια μόνο η Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει όμως δυο ακόμη «αγκάθια» στην ατζέντα του. Η Τουρκία βλέποντας την επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή ανησυχεί ότι έτσι θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί και η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους μαχητές του SDF στην Βόρεια Συρία, θέμα το οποίο θέτει διαρκώς στις δημόσιες παρεμβάσεις του καθώς οι δηλώσεις ότι οι «ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στην φωτιά» δεν αφορά μόνο την Γάζα αλλά και την Συρία.

Στο θέμα αυτό όμως δεν έχει να περιμένει τίποτε από τον Α. Μπλίνκεν.