Υπό την ασφυκτική πολιορκία του Ισραήλ βρίσκεται πλέον ο Λίβανος

Νέες πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης (08/10/2024) το Ισραήλ σε Βηρυτό και Δαμασκό στοχεύοντας κτίρια που φέρεται να σχετίζονται με το Ιράν ή την Χεζμπολαχ.

Στη Δαμασκό η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ χτύπησε κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Συρία, ενώ το ίδιο έπραξε και σε περιοχή νότια της Βηρυτού.

Το χτύπημα στη Δαμασκό έγινε σε κτίριο κοντά στην Ιρανική πρεσβεία και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος απολογισμός μιλά για 4 νεκρούς και τουλάχιστον 15 τραυματίες, ωστόσο ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί καθώς πολλοί μπορεί να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.


Σε αντίθεση με τις επιθέσεις στη Βηρυτό, όπου ο ισραηλινός στρατός δίνει σχεδόν κάθε φορά εντολές εκκένωσης πριν επιτεθεί, στη Συρία δεν υπήρχε κάποια προειδοποίηση, καθώς πιθανότατα ήθελε να «αιφνιδιάσει» τους υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη Δαμασκό.

Την ίδια ώρα, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για τη συνοικία Νταχίγιε, γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια της Χεζμπολάχ κάθε βράδυ τις τελευταίες ημέρες, στοχεύοντας κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων της λιβανικής οργάνωσης.

Από την πλευράς της η Χεζμπολάχ υποστήριξε απόψε ότι απώθησε Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν «διεισδύσει» στον νότιο Λίβανο, κοντά σε μία θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL).

Η λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι απώθησε πίσω από τα σύνορα τους Ισραηλινούς που διείσδυσαν κοντά στο Λαμπούν, ένα μεθοριακό χωριό. «Έχουμε συνεχείς επαφές με τη UNIFIL για να διασφαλίσουμε ότι (οι κυανόκρανοι) δεν θα βρεθούν εν μέσων των πυρών» είπε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ναντάβ Σοσάνι.

Περίπου 10.000 κυανόκρανοι έχουν αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, κατά μήκος της «μπλε γραμμής» που ορίζει τα σύνορα με το Ισραήλ. Την Κυριακή η UNIFIL κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις κοντά σε μια από τις θέσεις της, στο μεθοριακό χωριό Μαρούν αλ Ρας, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επικίνδυνο» αυτό το γεγονός.

Η Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε χθες ότι δόθηκαν οδηγίες στους μαχητές της να μην παρέμβουν για να μην θέσουν σε κίνδυνο τους κυανόκρανους.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών η UNIFIL καλεί και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή, που ψηφίστηκε μετά τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, το 2006, ορίζει ότι μόνο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο.

Παρά το ψήφισμα αυτό, η Χεζμπολάχ διατηρεί την παρουσία της σε αυτήν την περιοχή μέχρι και σήμερα.