Το Ισραήλ κατηγορεί ευθέως το Ιράν ότι στέλνει βαλίτσες με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στον Λίβανο. Τα χρήματα, λέει το Ισραήλ, χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Οι καταγγελίες αυτές έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς ισχύει η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, ένας όρος της συμφωνίας είναι η κυβέρνηση του Λιβάνου να ασφαλίσει τα λιμάνια εισόδου προκειμένου να εμποδίσει εισροή χρημάτων και άλλων προμηθειών προς τη Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ μάχονταν επί μήνες πέρυσι. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ρουκέτες, ενώ ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στο νότιο Λίβανο, όπου έχει την έδρα της η τρομοκρατική Χεζμπολάχ.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο, μετά από έξι εβδομάδες εχθροπραξιών,
Αν και το Ισραήλ έπρεπε να αποχωρήσει από τον νότιο Λίβανο 60 ημέρες μετά την κατάπαυση του πυρός, η προθεσμία αυτή παρήλθε την περασμένη Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, με τα ισραηλινά στρατεύματα να μην αποχωρούν.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε, ωστόσο, ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.
Όμως η παροχή μετρητών στη Χεζμπολάχ από το Ιράν εντάσσεται στις συνήθεις πρακτικές του Ιράν, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σε χτυπήματα το περασμένο φθινόπωρο, το Ισραήλ στόχευσε σημεία όπου η Χεζμπολάχ είχε μετρητά και χρυσό, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων μιας τράπεζας που αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός απαιτεί από τον Λίβανο να εξασφαλίσει τα λιμάνια εισόδου της χώρας και να αποτρέψει τη ροή όπλων και σχετικού υλικού σε ομάδες όπως η Χεζμπολάχ. Οι όροι δεν αφορούν συγκεκριμένα τις παραδόσεις μετρητών.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ιράν διοχέτευε τα χρήματα στη Χεζμπολάχ μέσω της Συρίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ θα δυσκόλευε τη χρηματοδότης της οργάνωσης.
Εν τω μεταξύ, οι βαλίτσες μετρητών και οι χαρτοφύλακες έπαιξαν ρόλο στη διευκόλυνση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν το 2016. Η κυβέρνηση Ομπάμα επέτρεψε στο Ιράν να παραλάβει αεροπορικώς 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, τα οποία βρίσκονταν κυρίως σε ξένες τράπεζες, ως μέρος των όρων της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ και το Ιράν μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Τζο Μπάιντεν ότι θα επανέλθει σε αυτήν δεν το έκανε ποτέ.