“Αναμφισβήτητα, οι ελεύθεροι άνθρωποι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά στο εγκληματικό, αιμοδιψές καθεστώς. Υπερασπιζόμασταν πάντα τα δικαιώματα του λαού μας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε” τόνισε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.
Tην ίδια ώρα υπάρχει και μια αντίδραση από τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον Ισμαήλ Μπάγκα, ο οποίος λέει ότι το Ιράν θα απαντήσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά στα θανατηφόρα ισραηλινά πλήγματα. “Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και η φύση της απάντησής μας θα εξαρτηθεί από τη φύση της επίθεσης“, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.
Μήνυμα προς την Τεχεράνη, να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση, έστειλε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, λέγοντας ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων του κατά την επίθεση του στο Ιράν. “Οποιαδήποτε απειλή, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, ξέρουμε πώς θα πετύχουμε τον στόχο μας, ξέρουμε πώς να χτυπήσουμε. Αυτό το μήνυμα είναι ακόμη πιο ισχυρό τώρα. Έχουμε χρησιμοποιήσει μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων μας. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα” δήλωσε ο Χερτζί Χαλεβί.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν μετά την ισραηλινή επίθεση που σημειώθηκε προχθές. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Καταγράφεται μάλιστα η πρώτη απώλεια μεταξύ αμάχων. Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, έχασε τη ζωή του ένας άνδρας, ο οποίος δούλευε ως φρουρός σε μια εταιρεία στην πόλη Νασίμ Σαρ, στα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Ο θάνατος αυτός έρχεται μετά τους τέσσερις νεκρούς ιρανούς στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του Ιράν.
Κι ενώ το Ιράν έχει διαμηνύσει ότι προτεραιότητά του αποτελεί ο τερματισμός του πολέμου σε Γάζα και Λίβανο, στη Ντόχα επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα με τη συμμετοχή των διευθυντών της CIA και της Μοσάντ. Στο τραπέζι βρίσκεται αιγυπτιακή πρόταση για διήμερη κατάπαυση του πυρός με περιορισμένη ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μόνιμη εκεχειρία σε διάστημα δέκα ημερών.
“Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να κινηθούμε προς μία διήμερη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα ορισμένους Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές” σημείωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Λίγες ώρες πριν απο τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ισραηλινή επίθση στο Ιράν, ύστερα από αίτημα της Τεχεράνης, το Ιράκ υπέβαλε διιάβημα διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Έθνη για τη χρήση του εναέριου χώρου του από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιδρομών στο ιρανικό έδαφος.
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με αμυδρές ελπίδες
Κάποιες πολύ αμυδρές ελπίδες για εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς για εκεχειρία και ομήρους διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Ο Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς ο οποίος ζει στο Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι μια συμφωνία είναι δυνατή αν και δεν παρέλειψε να πει πως προϋπόθεση είναι «ο Νετανιάχου να παραμείνει δεσμευμένος σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί», κατά την έκφρασή του.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένου του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ, Κωστή Κωνσταντίνου, το σαουδαραβικό Al Arabiya λέει ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την πρόταση του Αιγύπτιου Προέδρου, για δύο ημέρες εκεχειρία έναντι τεσσάρων ομήρων, εάν είναι μέρος μιας συνολικής συμφωνίας. Άλλα σαουδαραβικά μέσα επικαλούμενα πάντα πηγές της Χαμάς, αναφέρουν ότι η οργάνωση προκρίνει μια συνολική συμφωνία, δηλαδή την απελευθέρωση όλων των ομήρων έναντι μόνιμης εκεχειρίας.
Την ίδια ώρα και καθώς το Ισραήλ τελειώνει την μακρά περίοδο των αργιών του νέου έτους και η Κνέσετ συνέρχεται, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει κρίση με τα θρησκευτικά κόμματα τα οποία απειλούν με αποχώρηση και ουσιαστικά τη διάλυση της κυβέρνησης εάν εφαρμοστεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για υποχρεωτική στράτευση των υπερορθοδόξων.
Ήδη σήμερα, η κίνηση προκαλεί θύελλα αντιδράσεων με τον Τύπο αλλά και πολλούς άλλους να κατηγορούν τους υπερορθόδοξους ότι εν μέσω πολέμου ουσιαστικά υπονομεύουν την ασφάλεια της χώρας.
Εκκενώνεται ξανά η Τύρος στον Λίβανο
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πεδίο των συγκρούσεων σε όλο το Λίβανο. Ειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού έλαβαν οι πολίτες στην Τύρο για εκκένωση της περιοχής, καθώς πρόκειται να βρεθεί στο στόχαστρο επίθεσης. Η ίδια περιοχή τα ξημερώματα της Δευτέρας δέχθηκε επίθεση από αέρος. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου κάνει λόγο για πέντε νεκρούς μέχρι αυτή την ώρα και 10 τραυματίες.
Σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΕΡΤNews στον Λίβανο, Ελβίρα Κρίθαρη, πηγές ενημέρωσης κάνουν λόγο και για ένα χτύπημα σε διερχόμενο όχημα, σε μια περιοχή όχι πολύ μακριά από τη Βηρυτό, χωρίς να αναφέρονται θύματα.
Συνολικά ο Λίβανος δέχτηκε 15 επιθέσεις από αέρος και 6 επιθέσεις πυροβολικού. Υπάρχουν αναφορές για νεκρούς και σε άλλες περιοχές. Ο συνολικός αριθμός δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας, όμως ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο έχει ξεπεράσει πια τις 2.600.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε σήμερα νέα έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένες στον νότιο Λίβανο (Finul).
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός εκατέρωθεν της Μπλε Γραμμής», της ουδέτερης ζώνης μήκους 120 χιλιομέτρων ανάμεσα στην συνοριακή γραμμή του νοτίου Λιβάνου και στην συνοριακή γραμμή του βορείου Ισραήλ, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την σύνοδο των 43 μελών της Ενωσης για την Μεσόγειο στην Βαρκελώνη.