Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γκονσάλες Ουρούτια ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνεδριάζει στο Στρασβούργο αποφάσισε σήμερα να αναγνωρίσει ως «νόμιμο, εκλεγμένο δημοκρατικά, πρόεδρο» της Βενεζουέλας, τον αυτοεξόριστο ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, με ένα ψήφισμα που καταγγέλθηκε από την αριστερά ως «σύμπραξη» μεταξύ της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Το ψήφισμα, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, εγκρίθηκε με 309 ψήφους υπέρ, 201 κατά και 12 αποχές.

Στο κείμενο αυτό οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν «την εκλογική απάτη που ενορχήστρωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο που ελέγχεται από το καθεστώς» του Νικολάς Μαδούρο και υπενθυμίζουν ότι οι προεδρικές εκλογές του Ιουλίου «δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την εκλογική ακεραιότητα». Καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της να αναγνωρίσουν με τη σειρά τους τον Γκονσάλες Ουρούτια ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας και να κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Ιανουαρίου 2025.

«Εμείς, οι Βενεζουελάνοι, επιθυμούμε το ίδιο πράγμα με τους Ευρωπαίους: να ζήσουμε με ελευθερία και δημοκρατία» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, ευχαριστώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μολονότι κατήγγειλε «το απολυταρχικό καθεστώς του Μαδούρο», ο Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών, εξέφρασε τη λύπη του επειδή το ψήφισμα συντάχθηκε και στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τις δύο πολιτικές ομάδες της ακροδεξιάς, τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές –στους οποίους είναι ενταγμένη η Μαριόν Μαρεσάλ– και τους Πατριώτες για την Ευρώπη, στους οποίους ανήκει ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά. Ο τελευταίος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, αλλά η κοινοβουλευτική ομάδα των «Πατριωτών» στήριξε το ψήφισμα.

«Η ενέργεια αυτή, που είναι βαθύτατα ανησυχητική, καταδεικνύει την απόλυτη έλλειψη ηθικού δισταγμού ή επιφύλαξης των συντηρητικών να συμμαχήσουν με πολιτικές δυνάμεις που είναι αντίθετες στις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης» ανέφερε ο Γκλικσμάν, ο οποίος είχε προτείνει μια σειρά τροπολογιών, αλλά δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιιο. Η νίκη του επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως η αντιπολίτευση λέει ότι ο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε με ποσοστό άνω του 60%. Ο Γκονσάλες Ουρούτια, που απειλείται με φυλάκιση στη χώρα του, έφυγε πριν από δέκα ημέρες στην Ισπανία, η οποία του χορήγησε άσυλο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ