ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ: Άνω κάτω η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία
Αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή φέρνει η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί

Αλυσιδωτές αντιδράσεις με πιθανό αντίκτυπο και στην Ελλάδα, φέρνει η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμάνι στο Ιράν.  Η σορός του αναγνωρίστηκε από το μεγάλο καφέ δακτυλίδι που φορούσε στο αριστερό χέρι. Η Τεχεράνη έχει ορκιστεί ήδη εκδίκηση, ενώ οι διεθνείς αναλυτές «λοξοκοιτούν» την Τουρκία, εκτιμώντας πως μετά από το συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Ερντογάν θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τα παιχνίδια προκλητικότητας, ρισκάροντας το «κεφάλι» του. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις και η αποκλιμάκωση στη Μέσα Ανατολή, θα λειτουργήσουν αντίθετα, αποθρασύνοντας τον Τούρκο πρόεδρο και κάνοντάς τον να πιστέψει ότι μπορεί να γίνει ο ρυθμιστής των πάντων και απόλυτος κυρίαρχος της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη Μέση Ανατολή, δεν θα είναι τίποτα ίδιο μετά από την επίθεση των Αμερικανών στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί. Η Τεχεράνη έχει ήδη ανακοινώσει πως θα υπάρξουν αντίποινα «τη σωστή ώρα και στο σωστό μέρος» ενώ πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διεργασίες που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα.

«Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει την παρουσία του στο πλευρό του αραβικού συριακού στρατού για την άμυνα της Συρίας απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε ο Άσαντ σε επιστολή του που απευθύνεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

Η αντίδραση της Γαλλίας

Αμέσως μετά την επίθεση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο κόσμος έγινε λιγότερο ασφαλής μετά την δολοφονία του Σουλεϊμανί, όμως κάλεσε το Ιράν να αποφύγει την οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια. Στον Γάλλο πρόεδρο απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι κάνει λάθος και ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ αποσκοπούν στην απελευθέρωση Ιρακινών και Ιρανών. «Οι Γάλλοι κάνουν λάθος. Ο κόσμος είναι πολύ ασφαλέστερος σήμερα και σας διαβεβαιώνω ότι οι Αμερικανοί στην περιοχή είναι πολύ πιο ασφαλείς μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί».

Η περίπτωση της Γερμανίας

«Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση έγινε μετά από μια σειρά επικίνδυνων προκλήσεων εκ μέρους του Ιράν», ανέφερε ο Μάας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο περιορισμός της έντασης στην περιοχή «δεν καθίσταται ευκολότερος» μετά από αυτήν την εξέλιξη.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο στόχος πλέον είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Χρησιμοποιούμε τους διπλωματικούς διαύλους μας με το Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής. Από το πρωί, είμαστε σε στενή επαφή με τους Βρετανούς και Γάλλους εταίρους μας και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα μπορούσαμε να εργαστούμε καλύτερα για να ηρεμήσει η κατάσταση».

Ο Μάας είπε επίσης ότι έχει μιλήσει για τις εξελίξεις με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Με αντίποινα προειδοποιεί ήδη η Τεχεράνη

Κηδεία

Στο μεταξύ κι εν μέσω πλήθους αντιδράσεων η σορός του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης φθάνει στην Τεχεράνη σήμερα, με ιρανικά μέσα να αναφέρουν ότι η κηδεία θα γίνει στους ιερούς σιιτικούς τόπους της Καραμπάλα και της Νατζάφ στο Ιράκ.

Tη στιγμή που το διπλωματικό πεδίο έχει πάρει φωτιά, Αμερικανοί αξιωματούχοι και πρώην αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε καμπάνια προπαγάνδας για το χτύπημα στο Ιράκ και τα ενδεχόμενα αντίποινα. Ο Μίτσελ Μορέλ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής και πρώην υπαρχηγός της CIA προέβλεψε ότι θα υπάρξουν «νεκροί Αμερικανοί πολίτες» ως αποτέλεσμα του χτυπήματος στο Ιράκ.

«Ο Σουλεϊμανί ήταν μια σατανική ιδιοφυΐα, είχε πολύ αμερικανικό αίμα στα χέρια του» είπε στο CBS News και πρόσθεσε «ο κόσμος είναι καλύτερο μέρος χωρίς αυτόν.

Παράλληλα, πρόβλεψε ότι οι σύμμαχοι του Ιράκ θα «πραγματοποιήσουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θα σκοτώνει έναν ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο. Ακόμη και σε αμερικανικό έδαφος».

Στο μεταξύ, ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Moκτάντα Σαντρ έδωσε εντολή στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», ενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και η οποία είχε σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Βουλή

Ο πρόεδρος της ιρακινής Βουλής διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αμερικανική επίθεση λέγοντας ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και των διεθνών συμβάσεων. Ο Μοχάμεντ Αλ Χαλμπούσι ανέφερε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Ιράκ πρέπει να έχει την έγκριση από την κυβέρνηση. Καλούμε την κυβέρνηση σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή να λάβει τα απαραίτητα πολιτικά, νομικά μέτρα και μέτρα ασφαλείας ώστε να σταματήσουν τέτοιες επιθέσεις».

Μόσχα

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι το αμερικανικό χτύπημα θα φέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, «το κοντόφθαλμο χτύπημα από τις ΗΠΑ, η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, οδηγεί σε κατακόρυφη κλιμάκωση της στρατιωτικής-πολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και σε σημαντικές αρνητικές συνέπειες για το σύστημα ασφαλείας όλης της περιοχής. Υπό την ηγεσία του Σουλεϊμανί, πολύ πριν από τον σχηματισμό του λεγόμενου αμερικανικού συνασπισμού, είχε οργανωθεί μια ένοπλη αντίσταση απέναντι στον ISIS και την Αλ Κάιντα στη Συρία και το Ιράκ. Η προσωπική του συμβολή στον αγώνα είναι αδιαμφισβήτητη.

ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παράλληλα δήλωσε ότι η επιχείρηση κατά του Σουλεϊμανί είναι «μάλλον παράνομη». Η Ανιές Καλαμάρ δήλωσε ότι οι στοχευμένες δολοφονίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσθέτοντας «έξω από το πλαίσιο πραγματικών συγκρούσεων, η χρήση των drones ή άλλων μέσω για στοχευμένες δολοφονίες μάλλον δεν είναι ποτέ νόμιμη».