Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε χθες μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εκ νέου άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο καγκελάριος αναφέρει: «Τρία πράγματα από τη σημερινή μακρά τηλεφωνική συνομιλία μου με τον Πούτιν: Πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Ο ισχυρισμός ότι εκεί κυβερνούν ναζί είναι λάθος. Και επισήμανα την ευθύνη της Ρωσίας για την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση».
Ο κ. Σολτς είχε προαναγγείλει την επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο νωρίτερα χθες, όταν συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
«Φυσικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που θα πρέπει να υπάρξουν και πάλι διπλωματικές πρωτοβουλίες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να βρεθεί μια διέξοδος από αυτόν τον τρομερό πόλεμο με τους τρομερούς αριθμούς θυμάτων, τις καταστροφές και όλη τη ματαιότητα που φέρνει ο πόλεμος μαζί του».
Απ’ την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν δήλωσε στον Σολτς ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό της σύρραξης «ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το Κίεβο», και ότι οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας θα συνεχιστούν σε διάφορα επίπεδα.
Ανοικοδόμηση με ρωσικούς πόρους
Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε χθες ότι τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο με ρωσικούς κρατικούς πόρους που έχουν κατασχεθεί, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Αναφορικά με τους ρωσικούς κρατικούς πόρους, η αίσθησή μου της δικαιοσύνης τάσσεται υπέρ» της χρήσης τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, επισήμανε ο Λίντνερ, όμως πρόσθεσε ότι χρειάζεται να εξεταστεί νομικά μια τέτοια κίνηση.
«Στην περίπτωση των ιδιωτικών πόρων, θα επρόκειτο για απαλλοτρίωση. Τα εμπόδια για αυτό είναι μεγάλα», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 πρόκειται να συζητήσουν τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας σε σύνοδό τους που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα.
Διαφωνία Βερολίνου για την προμήθεια δυτικών μαχητικών
Την ίδια ώρα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξίωση της Ουκρανίας να της διατεθούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, ενόψει της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών της G7.
Η κ. Μπέρμποκ υπενθύμισε την απόρριψη από τις δυτικές δυνάμεις του ουκρανικού αιτήματος να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το NATO και πρόσθεσε πως «πήραμε επίσης καθαρή θέση» ως προς την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο την Τρίτη συζήτησε «το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», ειδικά την «ανθεκτικότητα της και τη δυνατότητά της να αμύνεται», όμως χωρίς «το NATO να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο».
Ο Ουκρανός ομόλογός της Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7, ζήτησε προ ημερών να προσφερθούν στη χώρα του προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας.