Όπως ήταν φυσικό, μετά το θάνατο της βασίλισσας έχει ανοίξει ένας κύκλος έντονου σκεπτικισμού, αναφορικά με το τι είδους βασιλιάς θα γίνει ο Κάρολος και πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί τόσο τα προβλήματα της χώρας του, όσο όμως και τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της οικογένειάς του.
Όπως είναι λογικό, αυτό που μπορεί εύκολα να συμπεράνει κάποιος είναι ότι ο χρόνος είναι λίγος για να αφήσει το στίγμα του ως μονάρχης.
Αυτό που ανησυχεί επίσης τη Μεγάλη Βρετανία είναι ότι ο Κάρολος επιθυμεί συνεχώς να ακούγονται οι απόψεις του, ενώ οι σύμβουλοι και οι φίλοι του έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει αυτό, αν στη σύντομη βασιλεία του αποφασίσει να αφήσει το δικό του στίγμα στο θρόνο.
Υπάρχει λοιπόν κάτι παραπάνω από μια μικρή ανησυχία στους επίσημους κύκλους, οι οποίοι και φοβούνται ότι ο Κάρολος θα θελήσει να γίνει ένας μονάρχης που ανακατεύεται.
Πέραν αυτού όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κάρολο είναι το πώς θα μπορέσει να διατηρήσει τη δημοτικότητά του ως μονάρχης, αλλά και να φροντίσει να είναι ασφαλής όταν θα έρθει η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη στον γιο του.
Τον τελευταίο καιρό πάντως, ο Κάρολος μιλούσε για αντιστάθμιση της σχετικής σύντομης βασιλείας του με ένα εξάμηνο σπριντ δραστηριοτήτων μετά τη στέψη του. Αυτό που προτείνει, λένε φίλοι, είναι ο εκσυγχρονισμός των τομέων της δημόσιας ζωής, όπως το σύστημα τιμών, ιδέες που δεν ενέχουν πολιτικό κίνδυνο και, όπως πιστεύει, θα έχουν παγκόσμια έγκριση.
Αυτές οι ιδέες περιλαμβάνουν την απόρριψη της ξεπερασμένης λέξης «Empire» για παράδειγμα, στο Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, και την αντικατάστασή της με τη λέξη «Excellence» (αριστεία). Μια άλλη πιο προσωπική αλλαγή θα ήταν η μετονομασία του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος σε Βασιλικό Ελισαβετιανό Τάγμα. Αυτό θα ήταν φόρος τιμής τόσο στη μητέρα του όσο και στην αγαπημένη του γιαγιά.
Μια άλλη από τις ιδέες του είναι να μετατρέψει τις τελετές απονομής περισσότερο σε μια γιορτή. Κανείς δεν περιμένει πάντως σοβαρά από τον Κάρολο να εγκαταλείψει τα μακροχρόνια ενδιαφέροντα και τις απόψεις του. Εξάλλου, θέματα για τα οποία έχει ασκήσει πίεση σε υπουργούς σε διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων καίριων θεμάτων όπως το κυνήγι αλεπούδων, το NHS, ο ρόλος των σχολείων μέσης εκπαίδευσης, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τα υγιεινά σχολικά γεύματα, είχαν πάντα καλή απήχηση στο κοινό.
Σε σχέση με το φλέγον θέμα της οικογένειας, αυτή ως ένα βαθμό έχει περιοριστεί από μόνη της. Ο πρίγκιπας Χάρι έχει αποσυρθεί από τον βασιλικό κύκλο και ο πρίγκιπας Άντριου αποκλείεται από αυτόν. Αλλά αυτό είναι το όραμα του Καρόλου για το βασιλικό μέλλον: μια μοναρχία που περιστρέφεται γύρω από τον ίδιο ως Βασιλιά και τους διαδόχους του, με λίγες περιφερειακές φιγούρες.
«Θα σας υπηρετήσω με αφοσίωση»
Στο πρώτο του διάγγελμα ως βασιλιάς, ο Κάρολος Γ’ μίλησε εμφανώς συγκινημένος για την απώλεια της μητέρας του, Ελισάβετ. «Οφείλω στη μητέρα μου ένα τεράστιο χρέος» είπε και τόνισε ότι «θα υπηρετήσω με αφοσίωση τον λαό μου».
«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας. «Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους», είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’. Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.