Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τι ισχύει όμως στον υπόλοιπο κόσμο πάνω στο θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας;
Συνολικά, σήμερα σε 36 χώρες σε όλον τον κόσμο είναι πλήρως νόμιμος ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, με τις περισσότερες από αυτές να εντοπίζονται στην Ευρώπη:
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Ελβετία
- Σουηδία
- Ισπανία
- Σλοβενία
- Πορτογαλία
- Νορβηγία
- Κάτω Χώρες
- Μάλτα
- Λουξεμβούργο
- Ιρλανδία
- Ισλανδία
- Γερμανία
- Γαλλία
- Φινλανδία
- Εσθονία
- Δανία
- Βέλγιο
- Αυστρία
- Ανδόρρα
Στην αμερικανική ήπειρο, πλήρη δικαιώματα απολαμβάνουν τα ομόφυλα ζευγάρια σε:
- ΗΠΑ
- Καναδά
- Μεξικό
- Κόστα Ρίκα
- Κούβα
- Κολομβία
- Αργεντινή
- Βραζιλία
- Χιλή
- Εκουαδόρ
- Ουρουγουάη
Στην Ωκεανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία από την προηγούμενη δεκαετία έχουν νομοθετήσει υπέρ των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών, στην Ασία μόλις δύο χώρες έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχη ρύθμιση (Νεπάλ και Ταϊβάν), ενώ στην Αφρική μόνο η Νότια Αφρική.
Σε άλλες 10 χώρες σε όλον τον κόσμο (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης εφόσον το επιθυμούν.
Για όλα τα υπόλοιπα κράτη στον κόσμο, είτε δεν υπάρχει καν νομική αναγνώριση, είτε το νομικό πλαίσιο είναι λιγότερο ή περισσότερο σύνθετο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Σε αναμονή και της τοποθέτησης της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα μετά τη διατύπωση της επίσημης κυβερνητικής θέσης, να θυμίσουμε ότι για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μόλις πριν από ένα μήνα περίπου, ο πάπας ενέκρινε για τους καθολικούς ιερείς τη δυνατότητα να ευλογούν ζευγάρια του ίδιου φύλου, εφόσον αυτή η ευλογία δεν αποτελεί μέρος κάποιου εκκλησιαστικού τελετουργικού.
Σύμφωνα με το liberal.gr, πιο περιπλεγμένο παραμένει το πλαίσιο ως προς την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ενώ αρχικά η νομιμοποίηση του γάμου ειδικά σε ευρωπαϊκά κράτη δεν συμβάδισε με την αναγνώριση του δικαιώματος στην υιοθεσία, έως το 2007 ο περιορισμός είχε ευρέως καταργηθεί αλλά παραμένουν οι διαφοροποιήσεις ως προς το ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της παρένθετης μητρότητας για ζευγάρια ανδρών. Ενδεικτικά στο Βέλγιο η παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη, αντίθετα δεν επιτρέπεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία. Στη Γαλλία τα ζευγάρια γυναικών απέκτησαν το δικαίωμα σε τεχνητή γονιμοποίηση με δότη μόλις το 2021. Ελάχιστες είναι οι χώρες που επεκτείνουν ρητά το δικαίωμα παρένθετης μητρότητας σε ομόφυλα ζευγάρια, όπως η Νότια Αφρική, το Ισραήλ και η Κούβα.
Η κοινοτική νομοθεσία δεν επιβάλλει τη νομοθέτηση υπέρ του γάμου ή της τεκνοθεσίας, εντούτοις σειρά οδηγιών της Κομισιόν και ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν καλέσει, παροτρύνει και ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να απομακρυνθούν από κάθε μορφή διακρίσεων που μπορεί να υφίσταται η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το 2021 σε μία ιστορική απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι τα ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ακόμη και σε χώρες που οι ίδιες δεν αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, προκειμένου να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα του παιδιού στην ελεύθερη κυκλοφορία. Η απόφαση ελήφθη μετά την άρνηση της Βουλγαρίας να χορηγήσει έγγραφα ταυτότητας στην κόρη ενός ομόφυλου ζευγαριού.