Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για τους όρους με τους οποίους θα χορηγείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας (ESM Pandemic Crisis Support).
Τα δάνεια του ESM θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας σε προαιρετική βάση.
Η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο.
Η χρηματοδότηση που θα εγκρίνεται για κάθε κράτος στη βάση ενός Σχεδίου Αντιμετώπισης Πανδημίας θα μπορεί να αντληθεί μέσα σε βάθος έως δύο ετών (12 μήνες +6+6).
Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι κα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αποσαφήνισαν μετά το τέλος της Ευρωομάδας, ότι όλες οι χώρες είναι επιλέξιμες για τη χρηματοδότηση μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού και πως η δανειοδότηση δεν θα συνοδεύεται με προαπαιτούμενα.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι κάθε χώρα θα μπορεί να λάβει το ισόποσο του 2% του ΑΕΠ της (με βάση υπολογισμού το 2019) μέσω του μηχανισμού στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας και ότι το επιτόκιο θα κινείται οριακά πάνω από το μηδέν.
“Το πρόγραμμα θα έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου του 2022, ωστόσο με βάση την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων αυτό θα μπορούσε να αλλάξει”, τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο.
Τα δάνεια θα παρασχεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα φθάνουν σε ύψος έως και 2% του ετήσιου ΑΕΠ του κάθε δοσμένου κράτους – μέλους και θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης. Τα δάνεια μπορούν να φθάσουν έτσι δυνητικά έως και τα 240 δισ. ευρώ.
Με έναν και μόνο όρο
Όσον αφορά το Πακέτο Στήριξης για την Πανδημική Κρίση μέσω του ESM, τόσο στην ανακοίνωση, όσο και στις δηλώσεις του κ. Σεντένο, του Επιτρόπου της Ε.Ε. για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι και του γενικού διευθυντή του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τονίστηκε ότι μόνος όρος που τίθεται για τη συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή είναι ο έλεγχος ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται, άμεσα ή έμμεσα, για την αντιμετώπιση δαπανών που σχετίζονται με την υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
Όπως τονίστηκε, όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωζώνης είναι επιλέξιμες για τη λήψη στήριξης μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν ότι το χρέος όλων ανεξαιρέτως των χωρών είναι βιώσιμο.
Το Eurogroup δηλώνει ότι αναμένει το δ.σ. του ESM να έχει εγκρίνει τους τελικούς όρους του μηχανισμού βοήθειας αρκετά πριν την 1η Ιουνίου, πάντα στη βάση της ιδρυτικής του συνθήκης.
Ο Κλ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε “πολύ ισορροπημένες” τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση, ενώ τόνισε ότι “χωρίς τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη – μέλη και την Ε.Ε. σε κεντρικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη”.
“Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα στη βάση της λογικής ότι τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο είναι αναπόφευκτα ανισόμετρα”, είπε ο γεν. διευθυντής του ESM.
Λαγκάρντ: “Μεγάλη πρόοδος”
Για “μεγάλη πρόοδο” στο χθεσινό Eurogroup έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός Στήριξης για την Κρίση της Πανδημίας μέσω του ESM μπορεί να αποδειχθεί μεγάλης χρησιμότητας για όσα κράτη της Ευρωζώνης έχουν ανάγκη τους πόρους του.