O Ερντογάν για τη συμφωνία τους με τη Λιβύη

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας πλέον, αφού η Ένωση έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου. Ήδη εξετάζονται σοβαρά οι προκλήσεις των Τούρκων και τα όσα δηλώνουν για τη συμφωνία τους με τη Λιβύη, η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F – 35, καθώς και των γαλλικών φρεγατών.

Έκπληξη προκαλεί επίσης το γεγονός, πως για μία ακόμα φορά ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε στις αναφορές του τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία και υπογράφτηκε (αλλά δεν ισχύει πια) το 1920, με την αναφορά ότι έχει σκοπό να την ανατρέψει. Ο Ερντογάν δεν έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά τυχαία, αφού απευθύνονταν στο θυμικό του τούρκικου ακροατηρίου, με δεδομένο ότι η συνθήκη ουσιαστικά ουδέποτε επικυρώθηκε, αλλά καταγράφτηκε στο μυαλό των Τούρκων, ως μια προσπάθεια «διαμελισμού» της Τουρκίας.

Η ρητορική του Ερντογάν παραδοσιακά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας, ενώ πάρα πολλές φορές δεν έχει καμία ουσιαστική βάση ή τεκμηρίωση.

 Τραβά ξανά το σχοινί ο Ερντογάν.

Στην πραγματικότητα ωστόσο του Διεθνούς Δικαίου και στην ουσία των πραγμάτων οι εξελίξεις αναμένεται να κριθούν στο πλαίσιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ. Οι εξελίξεις ωστόσο είναι καταιγιστικές, ενώ όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, οι καταστάσεις μπορούν να γίνουν έκρυθμες, αν δεν επικρατήσει ηρεμία και σύνεση, την οποία προς το παρών διατηρεί σε όλα τα επίπεδα η ελληνική πλευρά, αρνούμενη να συμμετάσχει στη ρητορική μίσους και απειλών.

Πώς προετοιμάζεται όμως η ελληνική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης με την Άγκυρα; Εκτός από τη συνολική διπλωματία που αναπτύσσεται, εξετάζεται το ενδεχόμενο, η ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε αγορά νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F – 35, αλλά και γαλλικών φρεγατών για να ενισχύσουν το ελληνικό οπλοστάσιο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παράλληλα δεν αποκλείει το σενάριο έναρξης ελληνοτουρκικών συνομιλιών εφ’ όλης της ύλης για να βρεθεί κοινός τόπος αναφορικά με τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγει, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει στη φαρέτρα του, τη στήριξη των 26 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το επίσημο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Παρ’ όλα αυτά εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις, γιατί ο σχεδιασμός της τουρκικής κυβέρνησης ενδέχεται να συμπεριλάβει αποστολή ερευνητικών πλοίων στα νότια της Κρήτης, που σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται άμεσες λύσεις και λεπτοί χειρισμοί.

Το δεύτερο στοιχείο που δημιουργεί προβληματισμό είναι ότι η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας μπορεί να δημιουργήσει νευρικότητα στον απρόβλεπτο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγώντας τον στην υλοποίηση των απειλών του.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρεται ότι οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνται σε συνεχή βάση ενώ υπάρχει η επισήμανση ότι σε περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει να τραβήξει το σκοινί, τότε η ελληνική αντίδραση θα μπορούσε να ξεκινήσει προτού αρχίσουν πιθανές θαλάσσιες έρευνες.

 

Θέμα θέτει η Τουρκία και με τον αγωγό East Med
Θέμα θέτει η Τουρκία και με τον αγωγό East Med

Εμπλοκή και με East Med

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας φέρεται να κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τον Ισραηλινό επιτετραμένο στην Άγκυρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι ο αγωγός East Med, μήκους δύο χιλιάδων χιλιομέτρων, που εκκινεί από τα ανοιχτά του Ισραήλ και περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα για να φτάσει στην Ιταλία θα περάσει από τα ανοιχτά της Αττάλειας και συγκεκριμένα μέσα από την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη, που συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη, επομένως ο αγωγός χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιβεβαιώνει την απομάκρυνση του ισραηλινού ερευνητικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα στα λεγόμενα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους.

Το ισραηλινό σκάφος «Bat-Galim» ειδοποιήθηκε μέσω ασυρμάτου να εγκαταλείψει μία περιοχή, που, σύμφωνα με την Άγκυρα, αποτελούν «χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ» και την οποία έχει κηρύξει μονομερώς τεμάχιο η Κυπριακή Δημοκρατία, παραβλέποντας ότι ταυτόχρονα αποτελεί και τεμάχιο της ‘ΤΔΒΚ’, η οποία έχει παραχωρήσει μάλιστα και σχετική άδεια για έρευνες στην τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Λίγο μετά την προειδοποίηση πάντως, το ισραηλινό αεροσκάφος υπάκουσε και απομακρύνθηκε.