Ταξιδιωτικά πρακτορεία στην Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνουν «πακέτα» παράνομης μεταφοράς μεταναστών 

Ταξιδιωτικά πρακτορεία  στην Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνουν να οργανώσουν ακόμα και «πακέτα»  παράνομης μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Σε ένα τέτοιο ταξιδιωτικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη απευθύνθηκε μετανάστης που επέβαινε μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους στο πλοιάριο ανοιχτά των Καλών Λιμένων. Μάλιστα στην κατάθεση του δίνει πλήρη στοιχεία τόσο για την επωνυμία του πρακτορείου όσο και για τον ιδιοκτήτη.

Έχει καταστεί πλέον γνωστό ότι τα κυκλώματα διακινητών… διαφημίζουν τις υπηρεσίες που παρέχουν είτε μέσω facebook, είτε με την κυκλοφορία διαφημιστικών φυλλαδίων. Όμως τώρα πια προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, με το μεταναστευτικό να έχει γίνει «βαριά βιομηχανία» για τα διεθνή κυκλώματα που έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στην Τουρκία και σε χώρες της βόρειας Αφρικής.

«Αν καταφέρεις να γυρίσεις πίσω, θα σου επιστρέψουμε τα χρήματα». Αυτή ήταν η ειρωνική  απάντηση του υπευθύνου του ταξιδιωτικού πρακτορείου όταν ο ίδιος μετανάστης κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του προκειμένου να  ενημερώσει ότι κινδύνευαν να πνιγούν μεσοπέλαγα λόγω βλάβης του σκάφους.

Στη δικογραφία, λίγο-πολύ,  περιγράφονται σκηνές και καταστάσεις παρεμφερείς με δεκάδες άλλες δικογραφίες. Αφού συγκέντρωσαν έναν ικανοποιητικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη, τους παρέλαβε πούλμαν και τους μετέφερε στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Για κάποιες ημέρες κρύβονταν σε δάση της περιοχής και όταν έφθασε το ιστιοφόρο, υπό Αμερικανική σημαία,  τους επιβίβασαν με ταχύτατες διαδικασίες, αφού προηγουμένως τους πήραν τα κινητά τους τηλέφωνα. Τα έριξαν μέσα σε μία τσάντα με την προοπτική να τους τα επιστρέψουν μόλις έφθαναν στον προορισμό τους. Αναγκάστηκαν, όπως υποστηρίζεται,  να τους τα δώσουν πίσω στη διάρκεια του ταξιδιού όταν συνειδητοποίησαν ότι διέτρεχαν κίνδυνο.

Οι δύο Αιγύπτιοι, 44 και 28 ετών, που υποδείχθηκαν από τους μεταφερόμενους μετανάστες ως καπετάνιος και βοηθός καπετάνιου, πήραν χθες το δρόμο για τη φυλακή. Ο μεν 44χρονος αρνήθηκε ότι ήταν ο καπετάνιος του σκάφους και είχε το γενικό πρόσταγμα. Ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός καπετάνιος πρόλαβε να το ‘σκάσει νωρίτερα με μία λέμβο.

Ο 28χρονος πάλι ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να βοηθήσει τον καπετάνιο καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει όλο το ποσό της μεταφοράς του.

Παρατηρείται πάντως ότι το ιστιοφόρο όπως και δεκάδες άλλα σκάφη φορτωμένα με μετανάστες ξεκίνησαν ταυτόχρονα τα δρομολόγια τους στην Μεσόγειο. Κάποιοι τα κατάφεραν να φθάσουν στην Ιταλία, κάποιοι δεν έφθασαν στον τελικό προορισμό τους αλλά τουλάχιστον βγήκαν ζωντανοί στη στεριά και εκατοντάδες χάθηκαν για πάντα στον σκοτεινό βυθό της Μεσογείου.

Ταξιδιωτικά πρακτορεία στην Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνουν «πακέτα» παράνομης μεταφοράς μεταναστών ;
Δίκη: το ταξίδι της κολάσεως κα το κοριτσάκι που πέθανε από αφυδάτωση

Ενόψει βρίσκεται η  εκδίκαση της  υπόθεσης που είχε συγκλονίσει την Κρήτη και το πανελλήνιο τον Σεπτέμβριο του 2022.  Ένα 4χρονο κοριτσάκι είχε βρει μαρτυρικό θάνατο στην αγκαλιά της μητέρας του από αφυδάτωση.

Οι καταθέσεις για τη διαδρομή της κολάσεως στα νερά της Μεσογείου ήταν γροθιά στο στομάχι. Πολύ γρήγορα αισθάνθηκαν ότι ταξίδευαν ολοταχώς προς το θάνατο. Τον ένιωσαν,  τους ακουμπούσε, τον είδαν… Στοιβαγμένοι  σε ένα μικρό κατάστρωμα, εξαθλιωμένοι, εκτεθειμένοι στον καυτό ήλιο και στο διαξιφιστικό κρύο. Τις μέρες έλιωναν από τη ζέστη, τις νύχτες κοβόταν  η ανάσα τους από το κρύο. Σταματούσε η καρδιά τους. Τους σκέπαζαν τα κύματα και βρέχονταν μέχρι το κόκκαλο.

Δεκατέσσερις ημέρες στη θάλασσα, τις περισσότερες χωρίς τροφή και κυρίως χωρίς νερό. Διψούσαν και τους υποχρέωναν να πίνουν θαλασσινό νερό. Έκλαιγαν τα παιδιά, εκλιπαρούσαν οι μανάδες.

Υπό αυτές τις μαρτυρικές συνθήκες χάθηκε το 4χρονο κοριτσάκι. Κατέρρευσε το παιδί. Μέρες πριν η δύστυχη μητέρα του παρακαλούσε να του δώσουν λίγο νερό να δροσιστεί καθώς έβλεπε να το χάνει μέσα από τα χέρια της. Το μικρό αγγελούδι κάθε ώρα που περνούσε, βυθιζόταν όλο και περισσότερο.

Στη βάρκα αρρώστησαν και άλλα παιδάκια, ενώ ταλαιπωρήθηκαν, σχεδόν βασανίστηκαν, και γυναίκες σε προχωρημένη κατάσταση εγκυμοσύνης όπως μία νεαρή  από την Παλαιστίνη, η οποία υπέστη σοκ   όταν συνειδητοποίησε ότι το μωρό της είχε πάψει να χτυπάει μέρες μέσα της. Είναι συγκλονιστικό ότι από κάποια στιγμή και μετά όλοι πίστευαν ότι θα πεθάνουν καθώς κανένα πλοίο δεν σταματούσε να τους βοηθήσει…

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που είχε παρουσιάσει η «Π». Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση του 25χρονου  Mohamed, ο οποίος  εργαζόταν ως βαφέας στο Λίβανο. Για τη μεταφορά του ίδιου και της εγκύου συζύγου του μεταβίβασε το σπίτι του στον πατέρα του καπετάνιου.

«Στο ταξίδι μας έδιναν κονσέρβες, νερό και ψωμί για να τρώμε. Την 5η μέρα του ταξιδιού σταμάτησαν να μας δίνουν φαγητό και νερό για να έχουν να φάνε ο καπετάνιος, οι βοηθοί του και οι οικογένειες τους. Πίναμε θαλασσινό νερό. Παρακαλούσα τον καπετάνιο και τους βοηθούς τους να δώσουν τουλάχιστον λίγο φαγητό και νερό στη γυναίκα μου που ήταν 8 μηνών έγκυος…  Δύο μερόνυχτα πριν μας σώσει το μεγάλο πλοίο, σταμάτησε η μηχανή τελείως.

Κάποιος από εμάς κάλεσε από ένα τηλέφωνο με κεραία για βοήθεια από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα απ’ όσο ξέρω. Προσπάθησε σε όλες τις χώρες. Περνούσαν από κοντά μας πολλά πλοία αλλά δεν μας έδιναν σημασία. Τις τελευταίες ημέρες νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε όλοι γιατί ο καιρός ήταν κακός και δεν σταμάτησε κάποιο πλοίο να μας βοηθήσει.

Δύο Σύροι, 30-35 ετών, έπεσαν στη θάλασσα όταν το μεγάλο πλοίο προσπάθησε να μας σώσει. Πνίγηκαν στο νερό.

Ο ένας είχε χτυπήσει το κεφάλι του, τον δεύτερο που φορούσε σωσίβιο μάλλον τον τράβηξαν τα απόνερα του πλοίου. Ο καπετάνιος είπε να μην πούμε ότι έγινε αυτό το περιστατικό».