Το βλέμμα στραμμένο νότια της Κρήτης έχει η Τουρκία, αφού εκτιμά ότι τα κοιτάσματα που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο και διεκδικεί επαρκούν για να τροφοδοτούν με ενέργεια για σχεδόν έξι αιώνες.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο Αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος θεωρείται «αρχιτέκτονας» του μνημονίου με τη Λιβύη και που πρόσφατα όμως αποπέμφθηκε από τη θέση του.
«Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν νότια της Κρήτης φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκίας σε ενέργεια για 572 χρόνια», υποστήριξε ο, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί μιλώντας σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού «ΧαμπέρΤουρκ».
Ο Τούρκος αντιναύαρχος υποστήριξε πως η συγκεκριμένη περιοχή λέγεται πως έχει τα πιο πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο, γι’ αυτό άλλωστε και το ενδιαφέρον των Τούρκων, όπως και οι όποιες προκλητικές ενέργειες τους, έχουν στραφεί στα νότια της Κρήτης.
Με το δεδομένο που αποκαλύπτει στη συνέντευξη του ο Τούρκος αντιναύαρχος, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να εξηγηθεί η στάση της Τουρκίας. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να υποστηρίζει πως μια λύση δεν μπορεί να δοθεί προς όφελος της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, γι’ αυτό άλλωστε και δεν προκρίνει μία τέτοια λύση.
Όπως ο ίδιος υποστηρίζει προκλητικά, η Ελλάδα έχει ήδη επεκταθεί πέντε φορές, οπότε ένας διάλογος μαζί της συνεπάγεται πρόσθετες παραχωρήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, τις οποίες η χώρα δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να πράξει. Ο Αντιναύαρχος εκτίμησε πως η στάση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα προκλητική και επεκτατική, αφού ενώ χάνει σε πολέμους καταφέρνει να αυξάνει τα εδάφη της
«Από το 1830 η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα εδάφη της κατά πέντε φορές. Πέντε φορές έχασε τον πόλεμο, πέντε φορές κέρδισε έδαφος… Είναι απίστευτο!
Πως το κάνει αυτό; Έχει πολύ καλή διπλωματία. Πρέπει να το παραδεχτούμε αυτό», είπε ο Τούρκος αντιναύαρχος, ο οποίος εκφράζει το φόβο ότι αν η Άγκυρα συμφωνήσει σε διάλογο με την Αθήνα, αυτό θα σημαίνει νέες τουρκικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.
«Όταν χαρακτηρίζουμε ένα φαινόμενο ως πρόβλημα, πρέπει να προσέχουμε πολύ» δηλώνει χαρακτηριστικά για να προσθέσει:
«Γιατί τη στιγμή που το χαρακτηρίζεται «πρόβλημα», το ανθρώπινο μυαλό θέλει να βρει και τη λύση. Λύση, λύση. Τώρα το πρόβλημα μπορεί να είναι το εξής:
Εάν έχουμε και οι δύο αξιώσεις, αυτό είναι ένα πρόβλημα και η λύση είναι η σύγκλιση των δύο πλευρών σε ένα κοινό σημείο. Αλλά εάν έχετε εσείς μια αξίωση κι εγώ αυτό το αντιλαμβάνομαι ως πρόβλημα, και κάθομαι στο τραπέζι, πρέπει οπωσδήποτε να σας δώσω κάποια πράγματα. Αυτό κάνει η Ελλάδα. Γι’ αυτό το όνομα αυτού του βιβλίου είναι «Οι αξιώσεις της Ελλάδας» και όχι «Τα προβλήματα στο Αιγαίο».
Τις αξιώσεις της Ελλάδας δεν πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε ως πρόβλημα. Η Ελλάδα συνεχώς απαιτεί. Από ποιον απαιτεί; Από εμάς απαιτεί. Τη στιγμή που θα καθίσουμε να μιλήσουμε γι’ αυτές τις απαιτήσεις, αυτό θα συζητάμε, για το τί θα δώσουμε», δήλωσε ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι το Αιγαίο πρέπει να αλλάξει όνομα, γιατί το επέβαλαν οι Έλληνες.
«Όποιον και να ρωτήσετε θα σας πει προβλήματα στο Αιγαίο, προβλήματα στη θάλασσα Νησιών». Εμείς ας την πούμε Θάλασσα Νησιών. Ξέρετε το Αιγαίο είναι η ονομασία που άρχισε να χρησιμοποιείται ύστερα από το 1940. Είναι η ελληνική ονομασία».
Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ισχυρίστηκε ότι και η Κυπριακή Δημοκρατία με τις συμφωνίες ΑΟΖ που υπέγραψε με το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Αίγυπτο απέκτησε ουσιαστικά 4 φορές μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή από αυτή που της αναλογεί και εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση να κινηθεί και να συνομιλήσει αναλόγως και με τις 3 αυτές χώρες.