Βιέννη, Αυστρία

Με κριτήριο την κουλτούρα, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις υποδομές και την ψυχαγωγία διαμορφώθηκε ο φετινός δείκτης βιωσιμότητας του Economist Intelligence Unit (EIU), με τις πόλεις της Σκανδιναβίας να κυριαρχούν για άλλη μία χρονιά την πρώτη δεκάδα.

Επιπλέον, οι πόλεις στην Αυστρία και την Ελβετία βρέθηκαν ξανά μεταξύ των καλύτερων πόλεων για να ζει κανείς ιδίως λόγω της μεγάλης ελευθερίας που δίνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Πρώτη στη λίστα, με συνολική βαθμολογία 95,1/100 βρίσκεται η Βιέννη, η οποία απέσπασε 95 στη σταθερότητα, 83,3 στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 98,6 στην κουλτούρα και το περιβάλλον, 100 στην εκπαίδευση και 100 στις υποδομές.

Η Βιέννη έχει κατακτήσει ξανά την κορυφή της λίστας το 2018 και το 2019, είχε όμως διολισθήσει στη 12η θέση το 2021. Αναλυτικά, η πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες πόλεις να ζει κανείς:

  1. Βιέννη, Αυστρία
  2. Κοπεγχάγη, Δανία
  3. Ζυρίχη, Ελβετία
  4. Κάλγκαρι, Καναδάς
  5. Βανκούβερ, Καναδάς
  6. Γενεύη, Ελβετία
  7. Φρανκφούρτη, Γερμανία
  8. Τορόντο, Καναδάς
  9. Άμστερνταμ, Ολλανδία
  10. Οσάκα, Ιαπωνία και Μελβούρνη, Αυστραλία (ισοπαλία)

Στη χαμηλότερη θέση του δείκτη βιωσιμότητας του EIU, ως τη χειρότερη πόλη για να ζει κανείς, βρίσκεται η Δαμασκός, έχοντας αποσπάσει 20 στη σταθερότητα, 29,2 στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 40,5 στην κουλτούρα και το περιβάλλον, 33,3 στην εκπαίδευση και 32,1 στις υποδομές. Ειδικότερα, οι 10 πόλεις που βρίσκονται στο τέλος της λίστας:

  1. Τεχεράνη, Ιράν
  2. Ντουάλα, Καμερούν
  3. Χαράρε, Ζιμπάμπουε
  4. Ντάκα, Μπαγκλαντές
  5. Πόρτ Μόρεσμπι, Νέα Γουινέα
  6. Καράτσι, Πακιστάν
  7. Αλγέρι, Αλγερία
  8. Τρίπολη, Λιβύη
  9. Λάγος, Νιγηρία
  10. Δαμασκός, Συρία

Σημειώνεται πως η Αθήνα έκανε άλμα 19 θέσεων σε σχέση με τον προηγούμενο δείκτη του EIU, φτάνοντας στην 73η θέση. Μάλιστα, συγκαταλέγεται μεταξύ των πόλεων που βελτίωσαν περισσότερο τις επιδόσεις τους, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται προς το τέλος της λίστας.