ΣΥΡΙΑ: Το αίμα ρέει

Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις σε Γούτα και Αφρίν της Συρίας, παρά την απόφαση που υιοθέτησε το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εκεχειρία τριάντα ημερών σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, διεξάγονταν σφοδρές μάχες (και) χθες ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και αντάρτες στις νότιες περιοχές της πολιορκημένης ανατολικής Γούτα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι χερσαίες συγκρούσεις στην περιφέρεια της Γούτα στοίχισαν τη ζωή σε 13 άνδρες των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων, καθώς και σε έξι μαχητές της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ.

«Σφοδρές μάχες διεξάγονται στον τομέα του Αλ-Μαρτζ, που αποτελεί ένα μέτωπο. Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι πιο βίαιες από την αρχή του μήνα. Η ένταση των αεροπορικών πληγμάτων μειώθηκε, όμως οι μάχες στο έδαφος επεκτάθηκαν» δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Η απόφαση του ΟΗΕ

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσιζε ομόφωνα 30ήμερη κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη Συρία για να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η μεταφορά τραυματιών από τις ζώνες των συγκρούσεων με την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ωστόσο, η ψηφοφορία διεξήχθη τη στιγμή που συριακά μαχητικά αεροσκάφη συνέχιζαν να βομβαρδίζουν την Ανατολική Γούτα, όπου τουλάχιστον 500 άμαχοι -μεταξύ των οποίων 123 παιδιά- έχουν πέσει νεκροί κατά την τελευταία εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο, με τις μεγάλες δυνάμεις να εκφράζουν την επιθυμία τους να επιλυθεί το ζήτημα, αλλά επί της ουσίας να κάνουν πολύ λίγα πράγματα για να δοθεί μία οριστική λύση στη Συρία, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες ο ένας στον άλλο.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία  Πούτιν με Μέρκελ και Μακρόν

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας δήλωσε πως οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας (Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα), κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους που είχαν χθες, να ασκήσει «τη μέγιστη» πίεση στη συριακή κυβέρνηση για να σταματήσουν οι μάχες στην Ανατολική Γούτα.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των τριών χωρών υποστήριξαν «τη συνέχιση των κοινών προσπαθειών» για την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία και συμφώνησαν «να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών» για την κατάσταση στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν «ικανοποίηση για την εποικοδομητική κοινή δουλειά χάρη στην οποία υιοθετήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου η απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» που προβλέπει εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα στη Συρία.

Ο Πούτιν, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ενημέρωσε τους συνομιλητές του «για τα πρακτικά μέτρα που λαμβάνονται από τη ρωσική πλευρά για την απομάκρυνση των αμάχων, τη διέλευση φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας και την ιατρική περίθαλψη του συριακού πληθυσμού που πλήττεται» από τις συγκρούσεις στη χώρα.