Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.
Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο.
Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε μέσω Twitter πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία.
Ειδικότερα, έθεσαν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αποσπώντας, με τη συμβολή του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τη σύμφωνη γνώμη των 27, για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση ΕΕ – Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών.
Ο Κύπριος Πρόεδρος στην παρέμβαση του, υποστήριξε πως «ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» και οι 27 θα πρέπει να περάσουν από τη φραστική έκφραση αλληλεγγύης στη λήψη μέτρων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ζήτησε «επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ζήτησε επίσης την ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων έναντι της Άγκυρας. Ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη όπως επίσης και για τη νέα Navtex που εξέδωσε προχθές για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τέλος, έθεσε ως παράδειγμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στον σχετικό κατάλογο της UNESCO.