Oruc Reis

Στα άκρα τραβάει το σχοινί των προκλήσεων η Τουρκία λίγα 24ωρα μετά την πρώτη συζήτηση στην ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για τον κατάλογο κυρώσεων που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Σεπτέμβρη.

 

Πυρ για τη… «Γαλάζια Πατρίδα»

Την ώρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναφέρει το casus belli απειλώντας με πόλεμο την Ελλάδα και δηλώνει ότι το Oruc Reis θα παραμείνει για ένα ακόμα τρίμηνο στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο έχει δώσει εντολή στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό να ανοίξει πυρ αν χρειαστεί, ο Ταγίπ Ερντογάν διατυμπανίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την 98η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης» και πρόσθεσε:

«Ακριβώς όπως έγινε ο αγώνας για απελευθέρωση και η νίκη, παρά όλα τα είδη δυσκολιών, δεν θα διστάσουμε να αποτρέψουμε τις φιλοδοξίες για Σέβρες στη Γαλάζια Πατρίδα και σήμερα».

Ερντογάν

Σε νέο μήνυμά του το πρωί της Κυριακής ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει στις επιδιώξεις που έχει στην Ανατολική Μεσόγειο και υπαινίχθηκε ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Δεν υποχωρούμε

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στο 2023, όταν θα γιορτάσουμε την 100ή επέτειο της δημοκρατίας μας, ως μια ισχυρότερη, πιο ανεξάρτητη και πιο ευημερούσα χώρα από οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική άποψη».

«Οι κρίσιμες επιτυχίες που έχουμε σε διάφορους τομείς είναι η σαφέστερη ένδειξη της βούλησής μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Οι απειλές, ο εκφοβισμός και ο εκβιασμός δεν θα μας κάνουν να υποχωρήσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Τσαβούσογλου
Επαναφέρει το “casus belli” ο Τσαβούσογλου

Για τρεις ακόμα μήνες το Oruc Reis στη Μεσόγειο

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με τις οποίες το Oruc Reis θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο «A Haber», χαρακτήρισε casus belli την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Αιγαίο, προσθέτοντας απειλητικά ότι «ισχύει» η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Στο γαϊτανάκι των επιθετικών και απειλητικών δηλώσεων εντάσσονται και τα όσα είπαν ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αλλά και ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Φ. Οκτάι χαρακτήρισε απειλή πολέμου την άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας μιας χώρας όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια), στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Έφτασε δε, μέχρι του σημείου να αμφισβητήσει ακόμη και τη συνθήκη των Παρισίων το 1947, με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα από την Ιταλία.

 

Θέμα χρόνου η σύγκρουση στο Αιγαίο

Μάλιστα πιάνοντας το νήμα από εκεί ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντ. Μπαχτσελί, αφού δήλωσε ότι τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 μίλια αποτελούν αιτία πολέμου για την Τουρκία και χαρακτήρισε ως «κάλεσμα για Σταυροφορία» την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα έθεσε θέμα κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα λέγοντας πως είναι θέμα χρόνου η σύγκρουση στο Αιγαίο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά των Δωδεκανήσων, θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και θα αντισταθμίσει την αδικία εναντίον της χώρας μας, αν εξεταστεί πάλι το νομικό καθεστώς τους», είπε ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν.

Το παραλήρημα των ιαχών πολέμου από τουρκικής πλευράς συμπληρώνει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, καθώς έστειλε την τρίτη τάξη των δοκίμων του να σχηματίσουν με τα κορμιά τους τη λέξη «Μαβι Βαταν» δηλαδή «Γαλάζια Πατρίδα» στο ελικοδρόμιο του πλοίου με το οποίο έφτασαν δίπλα στο Ορούτς Ρέις και το οποίο συνεχίζει να πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και που όπως δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο M. Τσαβούσογλου θα συνεχίσει να το κάνει για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον.

Την ίδια στιγμή σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της διπλωματικής ήττας, η Τουρκία μέσω του μόνιμου εκπροσώπου της στον ΟΗΕ κατέθεσε επιστολή με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο.

Αντίκειται στη λογική και στο Διεθνές Δίκαιο

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Στην ημερήσια διάταξη οι κυρώσεις

Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Deutsche Welle φρόντισε να υπενθυμίσει τη λίστα των κυρώσεων που συμφωνήθηκε εντός της Ένωσης.

«Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια, τα οποία είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.