Έχει εμφανιστεί ήδη σε όλες τις γωνιές του κόσμου
Έχει εμφανιστεί ήδη σε όλες τις γωνιές του κόσμου

Έντονη είναι η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για την παραλλαγή του κοροναϊού αυτού του φθινοπώρου που μπορεί να είναι πραγματικά διαφορετική. Η BA.2.86 – που ονομάστηκε «Ρirola» από μια ομάδα επιστημόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι δίνουν ονομασίες σε αξιόλογες παραλλαγές – έχει εντοπιστεί μόνο σε περίπου δώδεκα άτομα, αλλά έχει εμφανιστεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Το ανησυχητικό για αυτήν την παραλλαγή, εξηγούν επιστήμονες στη «Wall Street Journal», είναι ότι περιέχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία βοηθά τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα και να προκαλέσει μόλυνση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει τα τρέχοντα εμβόλια και τις προηγούμενες λοιμώξεις πιο εύκολα και πιθανότατα δεν αντιμετωπίζεται από το φθινοπωρινό ενισχυτικό εμβόλιο που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.

«Είναι δραστικά διαφορετική» από τις κυρίαρχες παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα, λέει η Κέιτλιν Τζετέλινα, επιστημονική σύμβουλος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Δεν είναι σαφές εάν η παραλλαγή θα οδηγήσει σε διαφορετικά ή πιο σοβαρά συμπτώματα.

 Τι γνωρίζουμε για την BA.2.86;

Κρούσματα BA.2.86 έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, τη Δανία, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μολύνσεις αυτές, όπως επισημαίνει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα «Τα Νέα», περιλαμβάνουν άτομα που δεν έχουν ταξιδέψει πρόσφατα, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει μετάδοση μέσα στην κοινότητα.

Εχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα στις ΗΠΑ καθώς και στην Ελβετία και την Ταϊλάνδη. Αυτό που είναι άγνωστο είναι πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή και αν θα εξαπλωθεί ευρέως ή θα εξαπλωθεί όπως πολλές άλλες παραλλαγές. Ενα άλλο σημαντικό, εκκρεμές ερώτημα είναι εάν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.

Η επιστημονική σύμβουλος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποθέτει ότι εάν η παραλλαγή εξαπλωθεί ευρέως, θα μπορέσει να ξεφύγει από τα αντισώματα που έχουμε από τα εμβόλια και τις προηγούμενες λοιμώξεις, καθιστώντας ευκολότερη τη μόλυνση, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο επιτυχημένη με τη δεύτερη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τα Τ-κύτταρα, τα οποία μας προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι θεραπείες όπως το αντιιικό Paxlovid θα εξακολουθούν να παραμένουν αποτελεσματικές ακόμα και με έναν τόσο έντονα μεταλλαγμένο ιό, επειδή στοχεύουν ένα διαφορετικό μέρος του ιού, όχι την ακίδα. Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, που χρησιμοποιούνται συχνά για τον έλεγχο της Covid-19 στο σπίτι, θα πρέπει επίσης να μπορούν να ανιχνεύσουν τη νέα παραλλαγή, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ.