Άνοιξε ο δρόμος για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία! Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά επί συνόλου 642, το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) – «Ανακουφισμένος» δήλωσε ο Σουλτς.
Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει με κάρτες.
Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία και χρειάστηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι μία προς μία.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και σήμερα, διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, αφού πρώτα ασχοληθούν με οργανωτικά ζητήματα και θέσουν χρονοδιάγραμμα.
Στόχος της Μέρκελ είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα περίπου 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μία διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες.
Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, από τις 12 Μαρτίου και πέρα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα μέχρι το Πάσχα, αρχές Απριλίου.
«Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι» δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των συνέδρων, με την οποία πήρε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.
Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
«Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο» δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.