Καταστράφηκε το μισό «Παρίσι της Μέσης Ανατολής»
Μέσα στο 2020 συνέβη και αυτό! Ο όλεθρος στις οθόνες μας σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας με σπέσιαλ εφέ. Η Βηρυτός, «το Παρίσι της Μέσης Ανατολής» αναδύει καταστροφή και θάνατο. Η μισή πρωτεύουσα του Λιβάνου έχει αφανιστεί. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει ισοπεδωθεί, επιχειρήσεις, κατοικίες, ζωές έχουν εξαϋλωθεί. Εικόνες Αποκάλυψης. Τι πυροδότησε τις φονικές εκρήξεις; Εγκληματική αμέλεια ή κακόβουλη ενέργεια; Πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν (135 είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα) και περισσότεροι από πέντε χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Ανάμεσα σε αυτούς και Έλληνες. Είναι όμως βέβαιο ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών θα αυξηθεί δραματικά καθώς στα συντρίμμια υπάρχουν εγκλωβισμένοι.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην πρωτεύουσα του Λιβάνου
Σχεδόν 3.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, το οποίο χρησιμοποιείται και για την κατασκευή βομβών, που μετέφερε κατασχεμένο από το 2014 πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου, παρέμεναν επί σχεδόν έξι χρόνια αμελώς αποθηκευμένοι σε εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Βηρυτού, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
Η φονική έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης. Ο γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.
Υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βηρυτού, Marwan Aboud, ο οποίος ξέσπασε δημόσια σε κλάματα, το εκτιμώμενο κόστος της έκρηξης κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι φωτογραφίες από την πόλη δείχνουν ολόκληρους δρόμους κατεστραμμένους, ενώ οι άνθρωποι μοιράζονται στα social media εικόνες μέσα στα σπίτια τους που αποκαλύπτουν εικόνες βιβλικής καταστροφής με θρυμματισμένα παράθυρα, πόρτες κλ.π. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες με περιγραφές που παραπέμπουν σε μνήμες πολέμου.
Χαριστική βολή
Μία εθνική τραγωδία που έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στη χρεωκοπημένη χώρα της Μέσης Ανατολής και μάλιστα εν μέσω πανδημίας με διαλυμένα νοσοκομεία, την ανεργία να καλπάζει και χιλιάδες άστεγους. Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της οικονομίας δεδομένου ότι η χώρα είχε ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών.
Σχεδόν το μισό του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ένα 35% βρισκόταν εκτός αγοράς εργασίας.
Χθες έγινε γνωστό ότι τα αποθέματα σιτηρών στη χώρα επαρκούν το πολύ για έναν μήνα, αφού η έκρηξη κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό στο λιμάνι.
Τα σωστικά συνεργεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες της λιβανέζικης πρωτεύουσας δίνουν μάχη με τον χρόνο για να βοηθήσουν τους χιλιάδες τραυματίες. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή ακόμη και στην Κύπρο, 150 μίλια μακριά.
Στη Βηρυτό βρίσκεται πολυμελές κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες διάσωσης. Πρόκειται για ειδική ομάδα αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.
Η Γαλλία στέλνει στη Βηρυτό τόνους υγειονομικού υλικού, σωστικά συνεργεία και εντατικολόγους για την ενίσχυση των νοσοκομείων.
Αν είχε γίνει πρωί η έκρηξη, θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς
Ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας, Παναγιώτης Ανδριώτης, ο οποίος είδε την επιχείρηση του να γίνεται συντρίμμια, περιέγραψε τις εικόνες που αντίκρισε: «Το λιμάνι της Βηρυτού δεν υπάρχει πλέον. Διαλύθηκαν τα πάντα και σε μία μεγάλη περιοχή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Εξαϋλώθηκαν τα πάντα. Έσπασαν τζάμια και διαλύθηκαν κατασκευές και γενικά καταστράφηκαν τα πάντα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Νιώσαμε πως ζούμε νέα Χιροσίμα. Ακόμα και τώρα υπάρχει πανικός, συγγενείς αναζητούν τα πρόσωπα τους, ψάχνουν στα χαλάσματα, υπάρχουν αγνοούμενοι και πάνω από 3.000 τραυματίες».
Ανέφερε ακόμα ότι στάθηκαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, διότι η φονική έκρηξη σημειώθηκε απόγευμα. «Διαφορετικά θα είχαμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες νεκρούς».
Και όμως τους έσωσε η Covid
Την ίδια ώρα συγκλονίζει η φωτογραφία που ανάρτησε η δημοσιογράφος Dalal Mawad από το εσωτερικό των γραφείων του Associated Press στη Βυρηττό. “Ο κοροναϊός μας έσωσε” έγραψε στο τουίτερ.