ΣΤΟΥΣ 55 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ Με τις μικρότερες δυνατές απώλειες η Ιαπωνία από τον σεισμό των 7,6 ρίχτερ

Ο μεγάλος σεισμός των 7,6 ρίχτερ που χτύπησε την Ιαπωνία και άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς μπορεί να μην είχε την ένταση του σεισμού των 9 ρίχτερ του 2011, έδειξε όμως γι ακόμα μια φορά τον βαθμό ετοιμότητας της χώρας απέναντι στο φυσικό φαινόμενο. Σε άλλες χώρες ένας τέτοιος σεισμός θα είχε σκοτώσει πολύ περισσότερα άτομα, στην ασιατική όμως χώρα φαίνεται ότι και το σύστημα προστασίας της είναι άκρως προχωρημένο και τεχνολογικά αναβαθμισμένο, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι ξέρουν πώς να ζουν και τι να κάνουν όταν τους επισκεφθεί ο Εγκέλαδος.

Από την πρώτη στιγμή πάντως αποκαλύφθηκαν εικόνες καταστροφής κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ιαπωνίας. Οι διασώστες προσπαθούσαν να σώσουν τους κατοίκους που είχαν παγιδευτεί στα ερείπια μετά τον μέγα-σεισμό των 7,6 ρίχτερ που προκάλεσε πολλαπλούς μετασεισμούς και σκότωσε δεκάδες ανθρώπους.

Ο σεισμός συγκλόνισε τη χερσόνησο Νότο στον κεντρικό νομό Ισικάουα το απόγευμα της Δευτέρας, καταρρέοντας κτήρια, πυροδοτώντας πυρκαγιές και προκαλώντας συναγερμό για τσουνάμι μέχρι την ανατολική Ρωσία.

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι είχαν επιβεβαιωθεί ως το απόγευμα της Τρίτης ότι είχαν σκοτωθεί, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας Ισικάουα στο CNN. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ήρε όλες τις οδηγίες για τσουνάμι κατά μήκος τμημάτων της δυτικής ακτής της χώρας την Τρίτη, αλλά για περισσότερο από 24 ώρες μετά τον σεισμό, η πρόσβαση στο βόρειο τμήμα της απομονωμένης χερσονήσου Νότο ήταν περιορισμένη.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από μια έκτακτη σύσκεψη για τις καταστροφές την Τρίτη ότι ένας κατεστραμμένος δρόμος είχε κόψει την πρόσβαση στην περιοχή.

Αξιωματούχοι με ελικόπτερα είχαν πετάξει πάνω από τη χερσόνησο, γνωστή για το παράκτιο τοπίο και τα αγροτικά της τοπία και ανέφεραν ότι είδαν κατεστραμμένους δρόμους, κατολισθήσεις και μεγάλες πυρκαγιές, είπε.

«Για να εξασφαλίσουμε τη διαδρομή εκεί, θα κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο επίγεια αλλά και εναέρια και θαλάσσια. Από προχθές το βράδυ καταβάλλουμε προσπάθειες για τη μεταφορά αγαθών, προμηθειών και προσωπικού εκεί», δήλωσε ο Κισίντα.

Η κεντρική πόλη Γουατζίμα, στην οποία ζουν περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι, φαίνεται ότι είναι από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο. Αξιωματούχοι της πόλης Γουατζίμα δήλωσαν στο CNN ότι 15 άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ως νεκροί εκεί.

ΣΤΟΥΣ 55 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
Με τις μικρότερες δυνατές απώλειες η Ιαπωνία από τον σεισμό των 7,6 ρίχτερ
Η παραθαλάσσια πόλη φημίζεται για την πρωινή αγορά της, αλλά οι πρώτες έρευνες από αέρος την Τρίτη αποκάλυψαν πυρκαγιές που σιγοκαίγανε και μεγάλα σύννεφα καπνού που καταπλάκωναν δρόμους με κατεστραμμένα κτήρια. Νωρίτερα η πόλη είδε κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 1,2 μέτρων, σύμφωνα με το NHK.

Την Τρίτη η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης Γουατζίμα ανέφερε ότι περίπου 200 κτήρια πιστεύεται ότι κάηκαν στην οδό Ασαΐτσι, μια δημοφιλή τουριστική περιοχή στη Γουατζίμα, σε πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK.

Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι 25 κτήρια, μεταξύ των οποίων και σπίτια, έχουν καταρρεύσει και σε 14 κατασκευές μπορεί να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι μέσα, σύμφωνα με το NHK.

Επιπλέον, περίπου 500 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Νότο μετά τις ζημιές που υπέστη ο τερματικός σταθμός. Τους παρέχονται τρόφιμα και κουβέρτες, αλλά οι κοντινοί δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές και δεν μπορούν να βγουν έξω, μετέδωσε  η NHK, προσθέτοντας ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.

Δρόμοι κόπηκαν στα δύο από τον σεισμό
Δρόμοι κόπηκαν στα δύο από τον σεισμό

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Αν και η έκταση των ζημιών από τον σεισμό της Δευτέρας ακόμη προσδιορίζεται, απέχει πολύ από τα επίπεδα καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός των 9,0 βαθμών του 2011, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι που προκάλεσε πυρηνική κατάρρευση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σε μια καταστροφή που γίνεται αισθητή ακόμη και σήμερα.