Μετά από έξι και πλέον ώρες, ολοκληρώθηκε ο βασικός κύκλος διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ο οποίος και πραγματοποιήθηκε στο Γκόμελ της Λευκορωσίας.
Κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατευμάτων ήταν το βασικό αίτημα της Ουκρανίας. Σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, χωρίς πρόσθετες διευκρινίσεις, προσήλθε στον διάλογο η Ρωσία.
Αν και μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε πως υπήρξαν κάποια «σημεία επαφής με ορισμένες κοινές θέσεις», κάτι τέτοιο δεν αποτυπώθηκε στην πράξη, αφού οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν κανονικά. Οι διαπραγματευτές βέβαια, θα μεταφέρουν τα όσα συζητήθηκαν στους δύο προέδρους και είναι εκείνοι που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Οι συνομιλίες άρχισαν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι χθες, αφού έφθασαν με ελικόπτερο οι εκπρόσωποι της ουκρανικής πλευράς. Ο Λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών, που καθόταν στην κεφαλή του τραπεζιού, καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία, διαβεβαιώνοντας ότι θα πρέπει να αισθάνονται «απόλυτα ασφαλείς»:
«Να διαβεβαιώσω ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά. Η ασφάλειά σας είναι εγγυημένη, θέλω να αισθάνεστε όλοι ασφαλείς. Ελπίζουμε να επιλύσετε τις διαφορές σας, ο λαός της Λευκορωσίας εύχεται γι’ αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Μακέι για να προσθέσει:
«Αγαπητοί φίλοι, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας μού ζήτησε να σας καλωσορίσω και να παρέχω τα πάντα για το έργο σας, όπως συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον πρόεδρο Πούτιν. Μπορείτε να αισθάνεστε απόλυτα ασφαλείς εδώ.
Αυτό είναι το ιερό μας καθήκον. Ο πρόεδρος Λουκασένκο ελπίζει ειλικρινά ότι κατά τις σημερινές συνομιλίες θα είναι δυνατό να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα αυτής της κρίσης. Όλοι οι Λευκορώσοι προσεύχονται γι’ αυτό. Οποιεσδήποτε προτάσεις, ως προς τη διοργάνωση της σημερινής συνάντησης, θα εξεταστούν και θα εκπληρωθούν απολύτως. Ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα».
Αναφέρεται ότι στην αντιπροσωπεία της ουκρανικής προεδρίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Μικαΐλο Ποντολιάκ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Μίκολα Τοτσίτσκι και ο βουλευτής Νταβίντ Αρακχάμια, πρόεδρος του κόμματος του Ζελένσκι.
Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον όλων.
Πέραν από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, μετά από αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας, η Γαλλία να επιχειρήσει νέο κύκλο διαλόγου με τη Ρωσία.
Αναφέρεται επίσης, ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει συχνή επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός.
Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν επίσης τα εξής:
1 Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
2.Προστασία των αστικών υποδομών,
3.Εξασφάλιση των οδικών αξόνων, πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.
Με βάση την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε, επίσης, τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν, κατέστησε σαφές πως οι όροι για λύση στην Ουκρανία είναι, μεταξύ άλλων:
1.Η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία.
2.Η αποστρατικοποίηση και εξάλειψη των ναζί του ουκρανικού κράτους.
3.Το ουδέτερο καθεστώς στο Κίεβο.
4.Η αποζημίωση.