ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης

«Κόκκινος συναγερμός για την Ανθρωπότητα»! Δεν είναι μία απαισιόδοξη πρόβλεψη αλλά ο τίτλος της επίσημης έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

«Δεν βλέπω καμία περιοχή που να είναι ασφαλής … Πουθενά να τρέξω, πουθενά να κρυφτώ», τονίζει η εκ των συντακτών της έκθεσης Λίντα Μιρνς, ανώτερη επιστήμονας του κλίματος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ.

Η έκθεση των 3.000 σελίδων που συντάχθηκε από 234 επιστήμονες- με τη συμμετοχή και του ΙΤΕ- αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνει ήδη την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συρρικνώνοντας τον πάγο και επιδεινώνοντας ακραία φαινόμενα όπως τα κύματα καύσωνα, τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και τις καταιγίδες. Οι τροπικοί κυκλώνες γίνονται ισχυρότεροι και υγρότεροι, ενώ οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας λιγοστεύουν το καλοκαίρι και ο μόνιμος παγετός λιώνει. Όλες αυτές οι τάσεις θα επιδεινωθούν, αναφέρεται.

Για παράδειγμα, υπερκαύσωνες που συνέβαιναν μόνο μία φορά κάθε 50 χρόνια, τώρα προκύπτουν μία φορά τη δεκαετία και αν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει άλλο έναν βαθμό Κελσίου (1,8 βαθμοί Φαρενάιτ), θα συμβαίνει δύο φορές κάθε επτά χρόνια, σημειώνεται στην έκθεση.

Καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, πολλές περιοχές θα πλήττονται περισσότερο, όχι μόνο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά από πολλαπλές κλιματικές καταστροφές που θα συμβαίνουν ταυτόχρονα, προβλέπουν οι επιστήμονες.

Κάποιες συνέπειες από την κλιματική αλλαγή – το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι αλλαγές στους ωκεανούς καθώς χάνουν οξυγόνο και γίνονται πιο όξινοι – είναι «μη αναστρέψιμες για αιώνες έως χιλιετίες».

Ο πλανήτης είναι «κλειδωμένος» σε αύξηση 15 έως 30 εκατοστών (6 έως 12 ίντσες) της στάθμης της θάλασσας μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Για την υπερθέρμανση της Γης μπορούν να ενοχοποιηθούν σχεδόν αποκλειστικά οι εκπομπές αερίων που παγιδεύουν θερμότητα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Φυσικές δυνάμεις όπως ο ήλιος ή η απλή τύχη μπορούν να εξηγήσουν μόλις το ένα ή τα δύο δέκατα του βαθμού υπερθέρμανσης, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση περιέγραψε πέντε διαφορετικά μελλοντικά σενάρια με βάση τον βαθμό μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Πρόκειται για:

  • ένα μέλλον με απίστευτα μεγάλες και γρήγορες περικοπές ρύπανσης,
  • ένα άλλο με έντονες περικοπές ρύπανσης αλλά όχι τόσο μαζικά,
  • ένα τρίτο σενάριο με μέτριες εκπομπές αερίων,
  • ένα τέταρτο σενάριο όπου συνεχίζονται τα τρέχοντα σχέδια για μικρές μειώσεις της ρύπανσης
  • και ένα πέμπτο πιθανό μέλλον που συνεπάγεται συνεχή αύξηση της ρύπανσης από άνθρακα.

Στο χειρότερο σενάριο της έκθεσης, ο πλανήτης θα μπορούσε να γίνει 3,3 βαθμούς Κελσίου (5,9 βαθμούς Φαρενάιτ) πιο ζεστός από τώρα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι τεράστιες καταστροφές, που συνήθως ονομάζονται «σημεία ανατροπής», όπως η κατάρρευση των πάγων και η απότομη επιβράδυνση των ωκεάνιων ρευμάτων είναι «χαμηλή πιθανότητα», αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν.