Στην Κίνα προσποιούνται ότι πενθούν για να απολαύσουν viral φαγητό… σε γραφείο τελετών

Μια παράξενη τάση έχει δημιουργηθεί στην Κίνα, με λάτρεις του φαγητού να συρρέουν σε ένα νεκροτομείο μετά την viral επιτυχία ενός πιάτου νουντλς που σερβίρεται στην καντίνα του. Η γαστρονομική αυτή «μόδα» ξεκίνησε από το γραφείο τελετών Erlong στην επαρχία Γκουιτζόου, όπου το πιάτο έγινε διάσημο στα social media.

Η καντίνα εξυπηρετεί κανονικά τους πελάτες του γραφείου τελετών, αλλά μόλις κυκλοφόρησε η φήμη για τα νουντλς, πλήθη πελατών -ακόμη και κάποιοι προσποιούμενοι τους συγγενείς των νεκρών- άρχισαν να επισκέπτονται το χώρο για να δοκιμάσουν το φαγητό.

Το γραφείο τελετών ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει σε μερικούς πολίτες να φάνε στις εγκαταστάσεις του, εφόσον δεν ενοχλούν τους πραγματικούς πενθούντες.

Τα νουντλς προσφέρονται σε διάφορες παραλλαγές κατά τις ώρες πρωινού και δείπνου, με κόστος 10 γουάν (περίπου 1,38 δολάρια ή 1,09 λίρες) ανά μερίδα. Το πιο δημοφιλές πιάτο είναι τα νουντλς με κιμά χοιρινού και αράπικα φιστίκια.

«Σερβίραμε μόνο στους πελάτες που ήρθαν για να τακτοποιήσουν τα διαδικαστικά του νεκρού», δήλωσε ένας εργαζόμενος του Erlong. Ωστόσο, πολλοί πελάτες προσπαθούν να μπουν για να πάρουν μια μερίδα νουντλς, με αποτέλεσμα οι ουρές να είναι τόσο μεγάλες, που οι επισκέπτες περιμένουν ακόμη και ώρες για το φαγητό τους.

«Υπάρχουν άτομα που προσποιούνται ότι είναι συγγενείς του νεκρού, είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσεις όταν υπάρχει κόσμος και είναι δύσκολο να το διαχειριστείς», είπε ο εργαζόμενος.

Για να καλύψει τη ζήτηση, το γραφείο τελετών αποφάσισε να προσφέρει καθημερινά 50 μερίδες νουντλς δωρεάν σε μέλη του κοινού, με την προϋπόθεση ότι «δεν θα επηρεάζουν τη διαδικασία πένθους».

Η τρέλα για τα νουντλς φαίνεται να ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ένας χρήστης των social media μοιράστηκε την εμπειρία του από την επίσκεψη σε φίλο του στην περιοχή Γκουιτζόου, που είναι γνωστή για τα πικάντικα και ξινά πιάτα της.

«Η φίλη μου λέει ότι το φαγητό σε αυτό το γραφείο τελετών είναι υπέροχο», έγραψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Xiaohongshu (γνωστό και ως RedNote). «Η ουρά για το φαγητό είναι μεγαλύτερη από την ουρά για να αφήσουν λουλούδια στον νεκρό».

Από τότε, όπως γράφει το BBC, πολλοί χρήστες των κινεζικών social media μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, μερικοί από αυτούς να φωτογραφίζουν την ουρά για το φαγητό και να σχολιάζουν για την εξαιρετική γεύση των νουντλς.