Σταδιακή κλιμάκωση επικρατεί στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας με τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες και την Άνγκελα Μέρκελ να κρατάει σκληρή στάση με το βλέμμα και στις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη. Τελευταίο πεδίο αντιπαράθεσης η αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε πριν από μερικές ημέρες τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το Βερολίνο αναμένεται να ασκήσει βέτο σε αυτή την επέκταση της τελωνειακής ένωσης.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε πως δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος με την Τουρκία εάν δεν διασφαλιστεί το κράτος δικαίου στη χώρα. Οι καλές σχέσεις «συνδέονται με το σεβασμό στο κράτος δικαίου και αυτό δεν είναι διασφαλισμένο αυτή τη στιγμή στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη.
Σημειωτέον ότι Άγκυρα και Βερολίνο βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαράθεση εδώ και πολλούς μήνες, ενώ οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν κι άλλους Γερμανούς πολίτες στην Τουρκία για «πολιτικούς λόγους».
Το Βερολίνο έχει καλέσει τους Γερμανούς που επισκέπτονται την Τουρκία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και μπλοκάρει τις συζητήσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης του μπλοκ με την Άγκυρα.
Τι προβλέπει η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία
Τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβρη του 1995. Καλύπτει όλα τα βιομηχανικά αγαθά, αλλά δεν σχετίζεται με τη γεωργία, την παροχή υπηρεσιών ή τη σύναψη συμβάσεων για δημόσια έργα.
Διμερείς εμπορικές συμφωνίες κάλυπταν τα ζητήματα της γεωργίας, αλλά και των προϊόντων άνθρακα και χάλυβα.
Τον Δεκέμβρη του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ώστε να επεκταθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, τα δημόσια έργα και η βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόταση αυτή βρίσκεται υπό εξέταση.
Το Βερολίνο έχει διαφωνήσει εδώ και καιρό
Η πρόθεση της Γερμανίας, πάντως, να μην επιτρέψει την επέκταση της τελωνειακής ένωσης έχει γίνει γνωστή ήδη από τα τέλη Ιουλίου, όταν το Βερολίνο εκτίμησε ότι η αναβάθμιση των σχέσεων θα έστελνε το «λάθος μήνυμα» προς την Άγκυρα.
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε τότε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο προσχέδιο εγγράφου που είχε στην κατοχή του.
Στο έγγραφο υπήρχαν και μία σειρά από άλλα μέτρα που επιθυμούσε το Βερολίνο να εφαρμοστούν για να ασκηθεί περαιτέρω οικονομική πίεση στην Άγκυρα.
Ανάμεσα σε άλλα ζητούσε την αναστολή χορήγησης πόρων του IPA, του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού (χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ), καθώς και την αναστολή των ενταξιακών συζητήσεων με την ΕΕ.
«Να αντιδράσουμε αποφασιστικά»
Την ίδια στιγμή η σύλληψη άλλων δύο Γερμανών πολιτών έφερε την οργισμένη αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι το Βερολίνο πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα και ίσως να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα.