Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υλοποίησε χθες Σάββατο την απειλή του για εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας δασμούς 25% στις εισαγωγές προϊόντων από τον Καναδά και το Μεξικό και επιπλέον 10% στους υφιστάμενους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Ως εκ τούτου, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται στους τρεις κορυφαίους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των εισαγωγών στη χώρα.
Η επιβολή δασμών τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου για τα καναδικά προϊόντα, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που περιήλθε εις γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Ωστόσο, οι καναδικοί υδρογονάνθρακες θα φορολογούνται με 10%.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το μέτρο αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις των τριών χωρών προκειμένου να λάβουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της διακίνησης φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο «θα απαντήσει» στους νέους δασμούς
Η Κίνα δεσμεύθηκε σήμερα να απαντήσει στους νέους αμερικανικούς δασμούς, τους οποίους ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ότι οι εμπορικοί πόλεμοι «δεν έχουν νικητή».
Ο Ρεπουμπλικάνος αύξησε χθες κατά 10% τους δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ μετά το Μεξικό.
Το σινοαμερικανικό εμπόριο ανήλθε στα περίπου 500 δισ. ευρώ τους 11 πρώτους μήνες του 2024, με τις ΗΠΑ όμως να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, με έλλειμμα περίπου 260 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουάσιγκτον.
«Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη και αντιτίθεται σθεναρά» στην αύξηση των δασμών, τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του, στην οποία έκανε λόγο για «αντίστοιχα μέτρα με στόχο την αποφασιστική προστασία» των κινεζικών «δικαιωμάτων και συμφερόντων».
«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο ή σε έναν πόλεμο δασμών», διαβεβαίωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Το Πεκίνο παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για αυτό που χαρακτήρισε «μονομερή επιβολή δασμών κατά σοβαρή παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ».
Οι δασμοί αυτοί «δεν είναι μόνο ανώφελοι για την επίλυση των προβλημάτων των ΗΠΑ, αλλά υπονομεύουν και την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία», τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
«Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα κοιτάξουν και θα ασχοληθούν με αντικειμενικότητα και λογική με τα προβλήματά τους, όπως η φαιντανύλη, αντί να απειλούν τελικά άλλες χώρες με δασμούς», πρόσθεσε.
Προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Το Πεκίνο παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για αυτό που χαρακτήρισε «μονομερή επιβολή δασμών κατά σοβαρή παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ».
Οι δασμοί αυτοί «δεν είναι μόνο ανώφελοι για την επίλυση των προβλημάτων των ΗΠΑ, αλλά υπονομεύουν και την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία», τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
«Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα κοιτάξουν και θα ασχοληθούν με αντικειμενικότητα και λογική με τα προβλήματά τους, όπως η φαιντανύλη, αντί να απειλούν τελικά άλλες χώρες με δασμούς», πρόσθεσε.
«Η φαιντανύλη είναι πρόβλημα της Αμερικής»
Το Πεκίνο εξάλλου κάλεσε «τις ΗΠΑ να διορθώσουν τις λανθασμένες πρακτικές τους (…) να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, να κάνουν ειλικρινείς συζητήσεις, να ενισχύσουν τη συνεργασία και να διευθετήσουν τις διαφορές τους στη βάση της ισότητας, του οφέλους και του αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε το υπουργείο Εμπορίου.
Η ισχυρότερη αντίδραση της Κίνας αφορούσε τη φαιντανύλη, ένα ζήτημα για το οποίο ασκούσε πιέσεις στο Πεκίνο και η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ζητώντας του να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εξαγωγής προς τις ΗΠΑ κινεζικής κατασκευής χημικών ουσιών που απαιτούνται για την παρασκευή του ναρκωτικού.
Στην «αντεπίθεση» και ο Καναδάς
Ο Καναδάς θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, δήλωσε χθες Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, λίγη ώρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υλοποίησε την απειλή του και επέβαλε δασμούς 25% στα καναδικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Ο Καναδάς «θα επιβάλει δασμούς 25% στα αμερικανικά προϊόντα, συνολικού ύψους 155 δισ. καναδικών δολαρίων (102 δισ. ευρώ)», είπε ο Τριντό. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των ετήσιων αμερικανικών εισαγωγών στον Καναδά.
Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη και θα αφορούν «προϊόντα τρέχουσας κατανάλωσης, όπως η μπίρα, το κρασί και το Αμερικανό μπέρμπον, φρούτα και χυμοί», διευκρίνισε ο Καναδός πρωθυπουργός, αλλά και «τα λαχανικά, τα αρώματα, τα ρούχα και τα υποδήματα, (…) οι οικιακές συσκευές, τα έπιπλα και ο αθλητικός εξοπλισμός, υλικά όπως τα ξύλα και το πλαστικό…».
«Αν ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να εγκαινιάσει μια νέα χρυσή εποχή για τις ΗΠΑ, ο καλύτερος τρόπος είναι να συνεργαστεί με τον Καναδά και όχι να μας τιμωρεί», υπογράμμισε ο Τριντό χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών του Καναδά.
Μεξικό: Εντολή της προέδρου για ανταποδοτικούς δασμούς
Επιπλέον, η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ ανακοίνωσε κι εκείνη από την πλευρά της σήμερα ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομίας να επιβάλει δασμολογικά και άλλα μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ, για την προάσπιση των μεξικανικών συμφερόντων, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από τη χώρα της.
Παράλληλα, κατήγγειλε μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) τη «συκοφαντική» κατηγορία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η κυβέρνησή της έχει διασυνδέσεις με τη διακίνηση ναρκωτικών. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη συκοφαντία του Λευκού Οίκου, ο οποίος κατηγορεί τη μεξικανική κυβέρνηση ότι έχει συμμαχήσει με εγκληματικές οργανώσεις», υπογραμμίζει η Κλαούδια Σέινμπαουμ.
Νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει πως οι δασμοί στα μεξικανικά προϊόντα θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το Μεξικό συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.
Τα μεξικανικά καρτέλ «είναι οι κορυφαίοι διακινητές φαιντανύλης, μεθαμφεταμίνης και άλλων ναρκωτικών σε όλον τον κόσμο. Αυτά τα καρτέλ έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση του Μεξικού και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να παρέχει στοιχεία που να συνηγορούν σε αυτόν τον ισχυρισμό.
Η πρόεδρος του Μεξικού απάντησε ότι η συνεργασία προϋποθέτει αμοιβαία εμπιστοσύνη και πρωτίστως σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. «Συντονισμός, ναι. Υποταγή, όχι», υπογράμμισε.