Διεύρυνση -αλλά όχι και σκλήρυνση- κυρώσεων προς την Άγκυρα περιλαμβάνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι οι περισσότερες χώρες τάσσονται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου για το ζήτημα των κυρώσεων, όπως και για την επιβολή εμπάργκο όπλων.
Επικεφαλής των χωρών που δεν επιθυμούν οικονομικά σκληρές κυρώσεις στην Άγκυρα θεωρείται η προεδρεύουσα Γερμανία. Είναι ενδιαφέρον ότι σε σημερινή ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις πρακτικές της Άγκυρας – ειδικά απέναντι στην Κύπρο: στη σύνοδο πρέπει να εξετάσουμε πως θα ενεργήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοικτό αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά και της έντασής τους.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.
Η Ε.Ε. δημιούργησε πρόγραμμα κυρώσεων πέρυσι, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της.
Μέχρι στιγμής, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) έχουν ενταχθεί στον κατάλογο κυρώσεων, ενώ η Κύπρος πρότεινε λίστα με περισσότερα ονόματα νωρίτερα αυτό το έτος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ε.Ε. «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της».
Δεν ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις
Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που θα τεθεί υπόψιν των ηγετών, δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Το κείμενο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, αλλά Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ των χωρών σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, οι 27ηγέτες θα αποφασίσουν για δύο θέματα: αν θα προστεθούν και άλλα ονόματα και αν θα επεκταθεί η υπάρχουσα λίστα ως προς το εύρος εφαρμογής της.