Η σκηνή είναι άκρως συμβολική: ένα άγαλμα του πρώην προέδρου της ΣυρίαςΧαφέζ αλ Άσαντ καταστράφηκε από κατοίκους στην πόλη Χάμα μετά την είσοδο ανταρτών υπό την ηγεσία εξτρεμιστών ισλαμιστών στην πόλη, σύμφωνα με βίντεο που επαληθεύτηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Βίντεο δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες το βράδυ που δείχνουν το γκρέμισμα του αγάλματος, σε μια εικόνα που φέρνει στο νου την αποκαθήλωση και καταστροφή αγάλματος του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν στην πλατεία αλ-Φαρντούς, στο κέντρο της Βαγδάτης, στις 9 Απριλίου 2003.
Το άγαλμα του Χουσεΐν γκρεμίστηκε από ένα αμερικανικό τεθωρακισμένο όχημα και όταν έπεσε στο έδαφος εξοργισμένοι Ιρακινοί άρχισαν να το ποδοπατούν και να το σπάνε, μια εικόνα που έμεινε στην ιστορία ως η αρχή της πτώσης του πρώην δικτάτορα.
«Ο Θεός είναι μεγάλος»
Στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, ένα μεγάλο μηχάνημα γκρέμισε το άγαλμα του Χαφέζ αλ-Άσαντ, του πατέρα του σημερινού προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υπό τις επευφημίες ενός πλήθους που φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ” (σ.σ. Ο Θεός είναι μεγάλος) και πυροβολισμοούς να ρίχνονται στον αέρα μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.
Μια φωνή ακούγεται ευδιάκριτα να λέει «ευχαριστώ τον Θεό» καθώς το άγαλμα αρχίζει να πέφτει.
Άλλες εικόνες που τραβήχτηκαν σήμερα από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν το ξεβιδωμένο κεφάλι του αγάλματος του πρώην προέδρου να τραβιέται από ένα όχημα σε δρόμο της πόλης.
Μια ομάδα νέων γιόρτασε την πτώση της πόλης στα χέρια των ανταρτών φωνάζοντας: «Ελευθερία για πάντα ενάντια στη θέλησή σου, ω Άσαντ», αναφορά στον Σύρο πρόεδρο.
Πολίτες γιόρτασαν επίσης στους δρόμους την είσοδο των ανταρτών στην πόλη, ενώ ένοπλοι μαχητές περνούσαν υπό τις ζητωκραυγές του πλήθους πάνω σε οχήματα, υποσχόμενοι να συνεχίσουν την προέλασή τους φτάνοντας ως την πρωτεύουσα Δαμασκό και να απελευθερώσουν κρατούμενους στις φυλακές του καθεστώτος.
Ανήκοντας στη μειονότητα των Αλαουιτών, έναν κλάδο του σιιτισμού, η οικογένεια Άσαντ διοικεί τη Συρία με σιδηρά πυγμή για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.
Ο Μπασάρ διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαφέζ το 2000. Το 2011 ο Μπασάρ βρέθηκε μπροστά σε μια λαϊκή εξέγερση, την οποία κατέστειλε σκληρά, με αποτέλεσμα το κίνημα διαμαρτυρίας να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο.
Στις 27 Νοεμβρίου, ένας συνασπισμός ανταρτών υπό την υπό την ηγεσία των τζιχαντιστών της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και κατέκτησε πολλές πόλεις, στην πιο θεαματική προέλαση σε 13 χρόνια πολέμου.
Σε λίγες μέρες, οι αντάρτες κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Συρίας και ένα μεγάλο μέρος του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Η στρατηγική πόλη Χάμα έπεσε στα χέρια των ανταρτών χθες Πέμπτη, αυξάνοντας την πίεση για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μετά την είσοδο των ανταρτών στη Χάμα, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να τους επευφημήσουν, σύμφωνα με εικόνες του Γαλλικού Πρακτορείου. Κάποιοι έβαλαν φωτιά σε ένα γιγάντιο πορτρέτο του Σύρου προέδρου αναρτημένο σε δημοτικό κτίριο.
Η Χάμα υπήρξε πεδίο σφαγής, η οποία διαπράχθηκε από τον στρατό το 1982, επί των ημερών του Χάφεζ αλ Άσαντ με σκοπό την κατάπνιξη εξέγερσης των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Πηγή: ΑΠΕ