Τα ξίφη τους φαίνεται πως διασταύρωσαν οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην άτυπη Σύνοδο του Παρισιού, για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη συνάντηση, με σκοπό να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.
Κατά την έκτακτη συνεδρίαση, η Πολωνία και η Ισπανία εξέφρασαν την απροθυμία τους να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην εμπόλεμη χώρα, λίγες ώρες αφότου η Βρετανία προσφέρθηκε να τοποθετήσει δικά της στρατεύματα στην περιοχή.
Η συνάντηση της Δευτέρας φιλοξενήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με τη συμμετοχή έξι χωρών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στην ανακοίνωση-σοκ του Τραμπ για τις συνομιλίες με τη Ρωσία, οι οποίες θα ξεκινήσουν στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη.
Όπως επισημαίνουν οι FT, η Γαλλία έχει προτείνει να συζητηθεί μια «δύναμη επιβεβαίωσης» που θα δημιουργηθεί πίσω και όχι πάνω σε μια μελλοντική γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τις προετοιμασίες της συνάντησης.
Ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, τόνισε πως είναι «έτοιμος και πρόθυμος… [να στείλουμε] τα δικά μας στρατεύματα στο έδαφος, αν χρειαστεί», άλλες χώρες είναι πολύ πιο διστακτικές. «Κανείς δεν σκέφτεται επί του παρόντος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. «Η ειρήνη είναι ακόμη πολύ μακριά και για έναν και μόνο λόγο: τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Από την άλλη ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως η Βαρσοβία δεν είναι διατεθειμένη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά θα διατηρήσει την ανθρωπιστική, υλικοτεχνική και στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στο Κίεβο τα τελευταία τρία χρόνια.
Ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επανέλαβε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης.
Ο Σόλτς δήλωσε ότι είναι ενοχλημένος από τέτοιες προτάσεις, καθώς είναι υποθετικές και προηγούνται των όποιων ειρηνευτικών συνομιλιών, απορρίπτοντάς τες ως «εξαιρετικά ακατάλληλες».
Υπογράμμισε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει ρήξη μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, καθώς τόνισε τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Ουκρανική αισιοδοξία
Αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου
Ο Δρ. Ολεξάντρ Μερέζκο, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος τόσο για τη Σύνοδο του Παρισιού για την Ουκρανία όσο και για τις επερχόμενες συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους για την παγκόσμια ειρήνη.
Πηγή: ot.gr