Συνάντηση Μητσοτάκη Στάρμερ στο Λονδίνο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε πρώτο πλάνο

Όσο κι αν η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι αντικείμενο συζητήσεων όχι με την Downing Street αλλά με το Βρετανικό Μουσείο και όσο και αν η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ δηλώνει ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει, κάτι κινείται στο θέμα αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνώντας το Χριστουγεννιάτικα στολισμένο κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στον αριθμό 10 της Downing Street είναι βέβαιο ότι θα θέσει θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.

Λίγο πριν την καθιερωμένη χειραψία έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο οι δημοσιογράφοι φώναξαν απευθυνόμενοι στον Βρετανό πρωθυπουργό: «Κύριε Στάρμερ ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα;»

Οι δημοσιογράφοι πολιόρκησαν τους δυο ηγέτες με το “καλημέρα σας” για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Είναι η ώρα να επιστραφούν τα Ελγίνεια μάρμαρα κ. Μητσοτάκη; Για ποιο λόγο ήρθατε;», ρώτησαν καταρχάς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Ηρθε η ώρα να επιστραφούν στην Ελλάδα; Θα επιστραφούν όλα τα Ελγίνεια μάρμαρα Σερ Κιρ Στάρμερ; Θα χάσετε τα μάρμαρα;» ρωτούσαν τον Βρετανό Πρωθυπουργό. «Θέλετε πίσω τα μάρμαρα κ. Μητσοτάκη;», επέμειναν οι δημοσιογράφοι,

Οι δύο ηγέτες είχαν μια θερμή χειραψία. Φάνηκε να συζητούν μεταξύ τους για το «σκληρό μαρκάρισμα» των δημοσιογράφων και έδειχναν προς το μέρος τους, πριν περάσουν στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τόσο ο Guardian όσο και άλλα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις ότι οι συζητήσεις μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και Ελλήνων αξιωματούχων σχετικά με την πιθανή επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα είναι «πολύ προχωρημένες».

 

 

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Η απόφαση εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο και δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης της νομοθεσίας που να εμποδίζει τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών.

Ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και εκπροσώπων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πλησιάζουν σε «μια συμφωνία επί της αρχής». Σύμφωνα με το μεγάλο site τέχνης και πολιτισμού Artlyst η συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα τεράστιο πρόγραμμα πολιτιστικών δανείων.

Έλληνες αξιωματούχοι διέψευσαν αναφορές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συμμετάσχει σε συζητήσεις ή ότι η Ελλάδα θα συναινούσε στους όρους αναγνώρισης της βρετανικής ιδιοκτησίας.

«Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει πάγιο αίτημα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι ο διάλογος είναι μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μιλώντας νωρίτερα φέτος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι αισθάνθηκε ότι μια συμφωνία ήταν δυνατή δεδομένου ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πολιτιστική συνεργασία. Μια τέτοια συμφωνία θα συνεπαγόταν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα με αντάλλαγμα ελληνικά έργα τέχνης να μεταφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγάλες εκθέσεις.

Πηγές αναφέρουν ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν την υλικοτεχνική υποστήριξη, ένα άνευ προηγουμένου έργο που έχει να κάνει με την μεταφορά τέτοιων ανεκτίμητης αξίας αντικειμένων στην Ελλάδα. Το Βρετανικό Μουσείο χαρακτηρίζει τις συζητήσεις «εποικοδομητικές».

Με τις συνομιλίες σε εξέλιξη, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ωστόσο, εάν οι αναφορές και των δύο πλευρών που εργάζονται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία είναι ακριβείς, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν σύντομα να βρεθούν πιο κοντά στο σπίτι τους και, μαζί με αυτό, μια νέα εποχή διαπολιτισμικής συνεργασίας.