Σημάδια αρχαίας ζωής στον Άρη μπορεί να κρύβονται σε έναν μυστηριώδη βράχο που εντόπισε η NASA

Ενδείξεις ότι ο πλανήτης Άρης μπορεί να φιλοξένησε ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια εντόπισε η NASA, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Πέμπτη (26/07).

Το ρόβερ Perseverance, που εξερευνά τον «κόκκινο πλανήτη» βρήκε ένα βράχο που μπορεί να περιέχει ενδείξεις για το αν ο Άρης είναι ή ήταν φιλόξενο μέρος για την ύπαρξη ζωής.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο βράχος που έχει σχήμα αιχμής βέλους περιέχει οργανικές ενώσεις, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι σε αυτόν βρίσκονταν μικροβιακή ζωή όταν το νερό έρεε στον Άρη.

Το δείγμα βρέθηκε στο βόρειο άκρο του Neretva Vallis, μιας αρχαίας κοιλάδας ποταμού, που είχε λαξευθεί από νερό.

«Σχεδιάσαμε τη διαδρομή για το Perseverance για να διασφαλίσουμε ότι πηγαίνει σε περιοχές με δυνατότητες για ενδιαφέροντα επιστημονικά δείγματα», δήλωσε ο Nicola Fox, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό το ταξίδι μέσα από την κοίτη του ποταμού Neretva Vallis απέδωσε, καθώς βρήκαμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και θα δώσει στους επιστήμονές μας τόσα πολλά να μελετήσουν».


Πλανήτης Άρης: Τι εντοπίστηκε

Το ρόβερ της NASA, στο κυνήγι για σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής, διεξήγαγε πολλαπλές έρευνες στους καταρράκτες Cheyava, τους οποίους οι επιστήμονες περιέγραψαν ως τον «πιο αινιγματικό, περίπλοκο και δυνητικά σημαντικό βράχο που έχει ερευνηθεί από το Perseverance».

Οι καταρράκτες Cheyava ξεχωρίζουν από άλλους κόκκινους βράχους στον Άρη λόγω των δεκάδων λευκών και μαύρων κηλίδων που μοιάζουν με λεοπάρδαλη.

Τα μαύρα φωτοστέφανα περιέχουν σίδηρο και φωσφορικά, τα ίδια χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε βράχους στη Γη που έχουν απολιθωμένα μικρόβια στην επιφάνειά τους, είπε η NASA.

«Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν ο μεγάλος βράχος περιέχει την απάντηση στις μακροχρόνιες ερωτήσεις των ανθρώπων», σημειώνει η NASA.

Οι λευκοί και οι μαύροι δακτύλιοι μπορεί απλώς να προκλήθηκαν από μια χημική αντίδραση που δεν είχε καμία σχέση με ζωντανούς οργανισμούς, τονίζεται στη New York Post.