το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη

Ένα deja vu ζει ολόκληρη η Ευρώπη, αφού σταδιακά όλα τα κράτη- μέλη λαμβάνουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Από σήμερα ως και την 1η Δεκεμβρίου, η Γαλλία εισέρχεται ξανά σε αποκλεισμό, lockdown, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μιας ώρας ημερησίως.

Την ίδια ώρα, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ αντίθετα τα πανεπιστήμια θα κλείσουν, όπως και οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα, εκτός εκείνων που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων, ενώ όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουν. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη Ιταλία

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε μέτρα «μερικού lockdown» που θα τεθούν σε ισχύ την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και για το υπόλοιπο του μήνα, ενώ η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες.

Θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Υποχρεωτική είναι από χθες η χρήση μάσκας στον δρόμο και στους εξωτερικούς χώρους στην Πορτογαλία. Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν χθες το αίτημα της κυβέρνησης να παραταθεί για έξι μήνες η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, με στόχο να αναχαιτιστεί η αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19.

Το ειδικό αυτό καθεστώς, που κήρυξε την Κυριακή για ένα διάστημα 15 ημερών η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, θα έχει ισχύ έως την 9η Μαΐου.

Επιτρέπει την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο σύνολο σχεδόν της χώρας και δίνει το πράσινο φως στις περιφέρειες, που είναι επιφορτισμένες με το θέμα της υγείας και της διαχείρισης της πανδημίας, να κλείσουν τα σύνορά τους για να περιορίσουν τις μετακινήσεις των Ισπανών.

το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη
Σήμα κινδύνου στην Αγγλία

Μεγάλος είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 σε όλη την Αγγλία, όπου τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής R του κοροναϊού έχει φθάσει πλέον το 1,6, από 1,15 στις αρχές του μήνα, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2,9, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Ο καθηγητής Πολ Έλιοτ, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του Imperial, δήλωσε ότι «τα τρέχοντα μέτρα δεν είναι επαρκή. Κάτι πρέπει να αλλάξει πριν τα Χριστούγεννα, ο ρυθμός αύξησης είναι πραγματικά πολύ γρήγορος».

Όπως είπε, είτε οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα πιο σχολαστικά, είτε η κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα.

το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη

Μέτρα στο Βατικανό

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ακυρώνει εκ νέου τις καθιερωμένες γενικές ακροάσεις του κάθε Τετάρτη παρουσία των πιστών, λόγω της γενικευμένης αναζωπύρωσης της επιδημίας της Covid-19 στην Ιταλία.

«Από την προσεχή Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, οι γενικές ακροάσεις του Αγίου Πατέρα θα ξαναρχίσουν να μεταδίδονται από τη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Παλατιού.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς αναφέρθηκε ένα θετικό κρούσμα κοροναϊού κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης της 21ης Οκτωβρίου, και προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενος κίνδυνος για την υγεία όσων συμμετέχουν» επισήμανε το Βατικανό σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Στην Ιταλία ισχύουν τις τελευταίες ημέρες νέα αυστηρά μέτρα, ενώ στη χώρα σημειώνεται νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού. Την περασμένη Τετάρτη, έχασαν τη ζωή τους 205 άνθρωποι, ενώ τα νέα περιστατικά έφτασαν τα 24.991, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από την αρχή της πανδημίας.

Συνολικά, στις ΜΕΘ των ιταλικών νοσοκομείων βρίσκονται 1.536 ασθενείς, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως αυτή τη στιγμή στην Ιταλία υπάρχουν 276.457 θετικοί στον ιό, ενώ οι θεραπευμένοι είναι 275.404.