Σε κρίση και η βιομηχανία διαμαντιών λόγω δασμών Τραμπ

Οι έμποροι διαμαντιών προειδοποιούν ότι η βιομηχανία των 82 δισ. δολαρίων έχει «σταματήσει» εξαιτίας των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ και του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, με τις αποστολές μέσω του κόμβου εμπορίας πολύτιμων λίθων της Αμβέρσας να έχουν μειωθεί περίπου στο ένα έβδομο των συνηθισμένων επιπέδων.

Οι σαρωτικοί δασμοί Τραμπ περιλαμβάνουν εισφορά 10% στις εισαγωγές διαμαντιών, καθώς και προτεινόμενους μεταβλητούς «ανταποδοτικούς» δασμούς ανά χώρα προέλευσης, παρόλο που πολλά άλλα ορυκτά, όπως ο χρυσός και ο χαλκός, εξαιρούνται από τα μέτρα.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής διαμαντιών στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά πρέπει να τα εισάγουν όλα, καθώς δεν διαθέτουν εγχώρια ορυχεία διαμαντιών. Παρόλο που ο Λευκός Οίκος ανέστειλε τους λεγόμενους ανταποδοτικούς δασμούς για 90 ημέρες, ο βασικός δασμός 10% έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και παραμένει σε ισχύ. Οι αβέβαιες προοπτικές είχαν ψυχρό αντίκτυπο στους εμπόρους πολύτιμων λίθων, καθώς και στην τεράστια βιομηχανία στίλβωσης της Ινδίας.

Οι αποστολές διαμαντιών από την Αμβέρσα, ένα από τα πιο πολυσύχναστα κέντρα παγκοσμίως για τους λίθους μαζί με το Ντουμπάι, «σταμάτησαν» μετά την ανακοίνωση των νέων παγκόσμιων δασμών από τον Τραμπ αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την Karen Rentmeesters, διευθύνουσα σύμβουλο του Antwerp Diamond Centre. Είπε ότι δεν έχει «κανένα νόημα» να περιλαμβάνονται τα διαμάντια στους δασμούς των ΗΠΑ και συνέκρινε την αναταραχή στον άκρως παγκοσμιοποιημένο κλάδο με εκείνη που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η Rentmeesters εκτίμησε ότι οι ημερήσιες αποστολές ήταν μόλις το ένα έβδομο των κανονικών επιπέδων. «Αυτό διαταράσσει τον κλάδο. Τα πάντα κυριολεκτικά σταμάτησαν», δήλωσε.

Η βιομηχανία διαμαντιών υποφέρει ήδη από αρκετά δύσκολα χρόνια κατά τα οποία η πανδημία και ο ανταγωνισμός από τα εργαστηριακά παραγόμενα διαμάντια μείωσαν τη ζήτηση των καταναλωτών.

Ένα τυπικό διαμάντι ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο πολλές φορές πριν καταλήξει στο χέρι ενός πελάτη – μεταξύ χωρών παραγωγών όπως η Μποτσουάνα, εμπορικών κέντρων όπως το Ντουμπάι και κέντρων στίλβωσης στην Ινδία. Το μόνο τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού που βρίσκεται στις ΗΠΑ είναι η διαδικασία πιστοποίησης. Ο μεγαλύτερος οργανισμός πιστοποίησης στον κόσμο, το Gemological Institute of America, εδρεύει στην Καλιφόρνια και απασχολεί 3.200 άτομα. «Η συνήθης διαδικασία πτήσης διαμαντιών από και προς τις ΗΠΑ για πιστοποίηση απειλείται τώρα» σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό να πλήξει τη συνολική ζήτηση διαμαντιών, η οποία μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από αρκετά δύσκολα χρόνια, καθώς και να δημιουργήσει μεγάλες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Ινδία, της οποίας η τεράστια βιομηχανία στίλβωσης επεξεργάζεται περισσότερο από το 90% των διαμαντιών παγκοσμίως, θα μπορούσε να επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Επειδή τα τελικά διαμάντια θεωρούνται ότι «προέρχονται» από τη χώρα στην οποία γυαλίζονται, η εξαγωγική βιομηχανία διαμαντιών της Ινδίας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πληγεί από τον δασμό 27% που προτείνουν οι ΗΠΑ στα ινδικά προϊόντα – εκτός εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία για την αποφυγή δασμών.

Με πληροφορίες από Financial Times