Μεγάλη Βρετανία

Σε… καραντίνα μπαίνει η Μεγάλη Βρετανία και στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα στη χώρα για την αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου κοροναϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, από σήμερα και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά  ημερών, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, βρίσκονται πλέον σε καθεστώς αυστηρότερων περιορισμών, σε μια προσπάθεια περιορισμού της ταχείας εξάπλωσης του ιού.

Κλείνουν τα σύνορα ευρωπαϊκές χώρες

Ήδη, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι την 1η Ιανουαρίου, μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος από αυτή τη μετάλλαξη.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Το ίδιο και το Βέλγιο, που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ιταλία, με τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο να το ανακοινώνει μέσω Facebook. «Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία» έγραψε ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα και η Γερμανία εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η Γαλλία.

Τι λένε οι επιστήμονες

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κοροναϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να έχουν πει οι επιστήμονες στους Βρετανούς υπουργούς, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Η μετάλλαξη αυτή του ιού, που έκανε την εμφάνισή της στη Βρετανία, δεν θεωρείται συνηθισμένη -και είναι γνωστή ως VUI 202012/01. Μολονότι εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Ολλανδία, η Δανία και η Αυστραλία, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι τόσο για την επικινδυνότητά του, αλλά για το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα.

Στην πράξη, η πιο ταχεία διασπορά του ιού σημαίνει περισσότερες μολύνσεις, περισσότερες νοσηλείες και, τελικά, περισσότερους θανάτους. Έτσι, η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού την Ευρώπη και ήδη κάποιες χώρες έχουν αρχίσει τις απαγορεύσεις μετακινήσεων.

Οι περισσότερες νέες μολύνσεις από το μεταλλαγμένο στέλεχος

«Όταν ο ιός αλλάζει τη μέθοδο που επιτίθεται, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο άμυνάς μας» σχολίασε ο Τζόνσον, ανακοινώνοντας lockdown τύπου 4 σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία. «Πρέπει να δράσουμε πάνω στις πληροφορίες που έχουμε, γιατί μεταδίδεται πολύ γρήγορα» εξήγησε ακόμη.

Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι πάνω από το 60% των νέων μολύνσεων στο Λονδίνο προέρχονται από το νέο στέλεχος.

Κάποιοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι πρέπει να γίνουν εργαστηριακά πειράματα και αναλύσεις για να φανεί με σιγουριά αν το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό ή αν η κυριαρχία του οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι το νέο στέλεχος του ιού διαδίδεται τόσο γρήγορα στη Βρετανία που έχει βγάλει… νοκ άουτ τα υπόλοιπα στελέχη του ιού. Σύμφωνα με ειδικούς, η ευρεία αυτή διασπορά οφείλεται στις νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διπλασιαστεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Και στη Νότια Αφρική, το άλλο στέλεχος – το οποίο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτό της Βρετανίας – έχει προκαλέσει το 80-90% των νέων μολύνσεων στη χώρα, προκαλώντας ένα εκρηκτικό δεύτερο κύμα.

Μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στο νέο στέλεχος

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της Βρετανίας, Πάτρικ Βάλανς, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 23 μεταλλάξεις στο νέο στέλεχος του ιού, έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό. Οι περισσότερες μεταλλάξεις αφορούν την πρωτεΐνη ακίδα με την οποία ο ιός «κολλάει» στα κύτταρα του σώματος μας και τα μολύνει, κάτι που μπορεί να αυξάνει τη μεταδοτικότητά του. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί νέος γύρος πολύ αυστηρών μέτρων για να περιοριστεί ο ιός και οι μεταλλάξεις του.