ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Το αδιέξοδο στο εμπάργκο και οι μύχιες σκέψεις της Δύσης για τη λήξη του πολέμου

Παράταση στο αδιέξοδο, καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν ούτε χθες να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σήμερα το πρωί καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα μια συμφωνία για τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες των κρατών – μελών συναντώνται σήμερα και αξιωματούχος της Ένωσης ανέφερε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση-γέφυρα για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας.

Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε. μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία στα ρωσικά), ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Οι πρέσβεις των «27» θα συναντηθούν εκ νέου το πρωί με ανώτερο αξιωματούχο να σημειώνει στον Guardian «μπορεί να δουλέψει, μπορεί και όχι, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το δοκιμάσουμε».

Στην σημερινή Σύνοδο αναμένεται και παρέμβαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στην Ε.Ε. από την περασμένη εβδομάδα για την αδυναμία να φτάσει η Ένωση σε συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων προς τη Μόσχα.

ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
«Το να μην υπάρξει συμφωνία ή το να κρατήσουν κι άλλο οι διαπραγματεύσεις ίσως να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά οι επιπτώσεις του εκβιασμού είναι επίσης απογοητευτικές» σχολίασε με το βλέμμα προς τη Βουδαπέστη Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Ουγγαρία είναι εκείνη η χώρα που έχει δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετη στο καθολικό εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς η εξάρτησή τις από το ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται μέσω αγωγών είναι πολύ μεγάλη.

Η ιδέα, πάντως, για απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών στην Ε.Ε. και εξαίρεση για τους αγωγούς είχε φέρει προ εβδομάδων αντιδράσεις μέσω στο μπλοκ, καθώς αρκετές χώρες είχαν υποστηρίξει ότι οι χώρες που λαμβάνουν φθηνό ρωσικό αργό μπορεί να αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων κρατών. Υπολογίζεται ότι η Ουγγαρία μπορεί να λαμβάνει πετρέλαιο έως και 35% φθηνότερο από τις γειτονικές της χώρας. Τώρα φαίνεται πως αρκετά κράτη είναι διατεθειμένα να κάνουν πίσω για να αρθεί το αδιέξοδο.

ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Ακόμη, κι έτσι, πάντως, δεν είναι σίγουρο ότι η Βουδαπέστη θα ανάψει το «πράσινο φως».  Σημειώνεται ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει πως το ζήτημα δεν θα τεθεί καν προς συζήτηση στη Σύνοδο, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φάνηκε να προαναγγέλλει ένα ακόμη βατερλώ.

Αίσθηση, ακόμη, έχει προκαλέσει βίντεο που κυκλοφόρησε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πρόσφατη συνέντευξη της προέδρου της Κομισιόν, η οποία κάνει δηλώσεις που θα συζητηθούν σχετικά με το ευρωπαϊκό εμπάργκο και το ευρωπαϊκό… μη εμπάργκο στη Ρωσία.

Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα αφορά στην αντίδραση Ζελένσκι απέναντι στη Δύση, καθώς πληθαίνουν οι φωνές, που έστω και… σιωπηρά υποστηρίζουν ότι για να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία η Ουκρανία πρέπει να συμβιβαστεί με παραχώρηση εδαφών της… Κι αν ο Μακρόν φέρεται να κινήθηκε παρασκηνιακά σε αυτή τη κατεύθυνση ως διαμεσολαβητής, ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ Χένρυ Κίσινγκερ το είπε ευθέως. Μένει να φανεί αν τα λόγια του πρώην κορυφαίου διπλωμάτη απηχούν συνολικά τις απόψεις της Δύσης…