Κάποιους εντυπωσίασε και κάποιους άλλους πείραξε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κονγκρέσο.
Κάποιους εντυπωσίασε και κάποιους άλλους πείραξε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κονγκρέσο.

Τα οφέλη από την ομιλία Μητσοτάκη στο Κονγκρέσο μετρά το κυβερνητικό επιτελείο, που δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίηση του. Το γεγονός της αποδοχής χαρακτηρίστηκε και θα αξιοποιηθεί ασφαλώς σαν «ψήφος εμπιστοσύνης» των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα κι έναν «ηγέτη παγκοσμίου κλάσης που μπορεί να σταθεί οπουδήποτε».

Ο ίδιος ο σχολιασμός μάλιστα του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν τον χειροκροτούν τόσο» είναι δηλωτικός του γενικότερου ενθουσιασμού που υπάρχει κυβερνητικά από την έκβαση της επίσκεψης.

Ασφαλώς υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, με τη Ρωσία και την Τουρκία να εμφανίζονται εξοργισμένες από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κονγκρέσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο για το «χειροκρότημα», χωρίς να διασφαλίζει απολύτως τίποτα.

Η Γερουσία πάντως των Ηνωμένων Πολιτειών δεν φάνηκε να έχει τέτοια αντίληψη, ούτε όμως και η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις, η οποία μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού έγραψε στο Twitter πως «οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες μας είναι ισχυροί και βαθαίνουν κάθε μέρα που περνά». Η Καμάλα Χάρις αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανέβασε μάλιστα σχετική φωτογραφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά, σημειώνει πως «σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ραγδαίας αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα». Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε και συνεπώς δεν απέσπασε καμία δέσμευση απέναντι στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

«Δεν απέσπασε ούτε, έστω, ένα έμμεσο σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις κάτω από 6 ναυτικά μίλια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος όπου και προστίθεται: «Η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου “συμμάχου”. Ενός “συμμάχου” που σε αντάλλαγμα για όλες τις πρωτοφανείς παραχωρήσεις στις οποίες προέβη, επιζητεί επιδοκιμασία αντί να διεκδικεί δεσμεύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

«Τέλος η ανακοίνωση αγοράς F35 – για μια ακόμη φορά πέρα και έξω από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία – δυστυχώς αποτελεί θλιβερή και δαπανηρή παραδοχή από πλευράς του κ. Μητσοτάκη ότι ουδέν ψέμα υπήρξε στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ο Αμερικανός Πρόεδρος του επιβεβαίωσε την πώληση F16 στην Τουρκία.

Επικριτικά όμως σχολίασε την ομιλία Μητσοτάκη και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος έκανε λόγο για «θέατρο» στο Κονγρέσο, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα είναι εκείνη που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

«Παρακολουθήσατε το θέατρο για την Τουρκία και την ΤΒΔΚ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τις οποίες αποκαλούμε σύμμαχο. Χειροκροτούν όρθιοι τον Έλληνα πρωθυπουργό που αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Το να δρα κανείς σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι στο νησί αποτελεί μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση», είπε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο με τα σόου του ελληνικού-ελληνοκυπριακού διδύμου, που δεν συνεισφέρουν τίποτα προς την επίτευξη λύσης. Δεν έχουμε χρόνο. Βλέπουμε την αλήθεια και τη δείχνουμε σε όλους. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» συνέχισε, και πρόσθεσε πως η Ελλάδα «παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει διαρκώς τον εναέριο χώρο μας».

«Καλώ τις ΗΠΑ να ασπαστούν την κοινή λογική και να μην ενθαρρύνουν με χειροκροτήματα τις προσπάθειες δημιουργίας αντίθετης αντίληψης για την Ελλάδα, η οποία παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Σε αυτές τις ημέρες, που η περιφερειακή συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί δύο φορές τι χειροκροτεί όρθιος, τι υποστηρίζει, τι επικροτεί και τι ξεστομίζει», είπε.