Ψηφίστηκε η μερική νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την μερική νομιμοποίηση της κάνναβης, με στόχο τον περιορισμό της μαύρης αγοράς. Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Με 407 ψήφους υπέρ, 226 κατά και τέσσερις αποχές, η Bundestag ενέκρινε σήμερα Παρασκευή (23/02) την μερική νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης στην Γερμανία. Το σχέδιο της κυβέρνησης για ελεγχόμενη απελευθέρωση της κατοχής και χρήσης κάνναβης έχει επικριθεί ιδιαίτερα, ενώ δεν θεωρείται βέβαιη η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD), από την 1η Απριλίου στα άτομα άνω των 18 ετών θα επιτρέπεται η κατοχή έως και 25 γραμμαρίων κάνναβης για προσωπική κατανάλωση, ενώ νόμιμη θα είναι και η καλλιέργεια έως και τριών φυτών κάνναβης στο σπίτι. Από την 1η Ιουλίου θα μπορούν να λειτουργούν και σύλλογοι καλλιέργειας, με έως και 500 ενήλικα μέλη, αλλά όχι για εμπορική χρήση, μόνο δική τους χρήση – έως 50 γραμμαρίων/μήνα. Η δημόσια κατανάλωση σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτά θα απαγορεύεται, όπως και το κάπνισμα σε πεζοδρόμους μέχρι τις 20:00. Η αρχική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο 18 μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής τους.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «με αυτόν τον νόμο θα πετύχουμε να περιορίσουμε σημαντικά την μαύρη αγορά, θα προστατεύουμε καλύτερα τα παιδιά και τους νέους μας και θα έχουμε ένα ασφαλές προϊόν για τους ενήλικες καταναλωτές». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε, επειδή οι καταναλωτές είναι όλο και περισσότεροι και κυρίως νέοι.

Θετικά αποτελέσματα από τη νέα νομοθεσία αναμένει και ο επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα ναρκωτικά Μπούρκχαρτ Μπλίνερτ: «Οι απαγορεύσεις δεν βοηθούν κατά του καπνίσματος και η τρέχουσα ποινικοποίηση δεν έχει καμία σχέση με την προστασία της υγείας. Αυτό φαίνεται από την πραγματικότητα των 4,5 εκατομμυρίων ενήλικων χρηστών κάνναβης το 2023», δήλωσε ο κ. Μπλίνερτ και έκανε λόγο για νέα πολιτική, «μακριά από τον στιγματισμό και την ποινικοποίηση, με περισσότερη προστασία και βοήθεια».