Τουρκία - Συρία

Προκαλεί με τελεσίγραφα ο Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Τούρκος πρόεδρος  ανέφερε: «Η Τουρκία ουδέποτε στην ιστορία της διέπραξε σφαγή αμάχων, ούτε πρόκειται να το κάνει».

Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να διαψεύσει φωτογραφίες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμούς που, όπως ισχυρίζεται, πρόσκεινται στο ΡΚΚ. «Εάν θέλετε να δείτε σφαγιασμό αμάχων, κοιτάξτε το Αφγανιστάν, το κράτος Ρακίν της Μιανμάρ, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Οι τρομοκράτες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Κούρδους και δίνοντας με αυτό τον τρόπο τελεσίγραφο.

Και σημείωσε ότι αν το κάνουν αυτό οι Κούρδοι, αυτό θα σημάνει αυτομάτως τη λήξη της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης». Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε μερικές από αυτές τις φωτογραφίες που, όπως αναφέρει, ανέβηκαν από λογαριασμούς που είναι φιλικά προσκείμενοι στο ΡΚΚ.

Στο μεταξύ η συμμαχία Κούρδων – Άσαντ φέρνει ανατροπές στον συσχετισμό δυνάμεων, ενώ Σύροι στρατιώτες έχουν μπει πια στην κομβικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, όπως ανακοίνωσε και η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού.

Το τουρκικό Πεντάγωνο έχει αποστείλει επιπλέον ενισχύσεις 6.000 στρατιωτών στο συριακό έδαφος, ενώ ο Ερντογάν προπαγανδίζει ότι με την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» η χώρα του ελέγχει πια 1.000 τ.χλμ στα εδάφη της Συρίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, από χωριό σε χωριό οι Κούρδοι δίνουν μάχες για να σταματήσουν την προέλαση των Αράβων συμμάχων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εδάφη τους. Οι εξτρεμιστές που στέλνει η Άγκυρα αφήνουν πίσω τους νεκρούς και καταστροφές, ενώ προπαγανδίζουν ότι εκεί που πατούν οι κάτοικοι θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Όμως η συμφωνία των Κούρδων με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ φέρνει ανατροπές στον συσχετισμό δυνάμεων.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πλέον μέσα στην πόλη Μανμπίτζ, με της ευλογίες της Ρωσίας, της οποίας οι σημαίες κυματίζουν σε τεθωρακισμένα των συριακών ενόπλων δυνάμεων. Στόχος του συριακού στρατού είναι να κινηθεί βορειότερα της Μανμπίτζ για να ενισχύσει τις θέσεις των Κούρδων απέναντι στην τουρκική προέλαση.

Στα ανατολικά σθεναρά αντιστέκονται οι Κούρδοι που δίνουν σφοδρές μάχες στα περίχωρα της πόλης Ρας Αλ Αΐν απέναντι στους Τούρκους και τους Άραβες εξτρεμιστές που τους στηρίζουν. Τη μετακίνηση των τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Συρία κατέγραψε η ανταποκρίτρια του Open TV στο πολεμικό μέτωπο, Μαρία Ζαχαράκη.

Στο μέτωπο της προπαγάνδας ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός έχει καταλάβει 1.000 τ. χλμ., σφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Ούτε σπιθαμή γης δεν πρόκειται να παραδόσουν στους Τούρκους προειδοποιούν οι Κούρδοι που πλέον έχουν στο πλευρό τους τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τα εδάφη της βόρειας Συρίας. Στην τουρκική πλευρά των συνόρων δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 τραυματίστηκαν μετά την επίθεση Κούρδων με ρουκέτες.

Εμπλοκή

Όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση στη Συρία, οι βασικοί «παίχτες» είναι τρεις, η Άγκυρα, η Δαμασκός και η Ρωσία, με την τελευταία να παίζει τον πιο κρίσιμο ρόλο για το ποια τροπή θα πάρουν τα πράγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή νύχτα στα βόρεια της Συρίας, σε πολλά μέτωπα -στρατηγικής

σημασίας περιοχές- συγκεντρώθηκαν πολλοί ένοπλοι, διαφορετικοί στρατοί, ο ένας απέναντι στον άλλον, με τον κίνδυνο της ευρείας σύγκρουσης να είναι πλέον ορατός και ικανός να φέρει τον συριακό εμφύλιο σε νέα φάση.

Σημειώνεται ότι ειδικά στην πόλη Μανμπίτζ βρίσκονται Κούρδοι μαχητές μαζί με τις συριακές δυνάμεις του Άσαντ -και υπό την επίβλεψη της Ρωσίας- έτοιμες να αμυνθούν της πόλης έναντι των τουρκικών δυνάμεων. Η εμπλοκή της Ρωσίας φαίνεται να είναι πλέον καθοριστική, καθώς χθες το βράδυ τουρκικά F-16 τα οποία αποπειράθηκαν να πετάξουν πάνω από την Μανμπίτζ, εγκλωβίστηκαν από ρωσικά μαχητικά Sukhoi. Από αυτή την κίνηση των Ρώσων πλέον δημιουργείται η εύλογη απορία εάν θα υπάρξει ενεργή εμπλοκή τους στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.