Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και χιλιάδες άλλοι πιστοί στη Μόσχα παρακολούθησαν τη λειτουργία του Πάσχα, υπό τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, ένθερμο υποστηρικτή του Ρώσου ηγέτη και του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν, με σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και σκούρα κόκκινη γραβάτα, προσευχήθηκε στην κεντρική εκκλησία της πρωτεύουσας, τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, μαζί με τον δήμαρχο της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, κρατώντας ο καθένας ένα αναμμένο κόκκινο κερί, σύμφωνα με το βίντεο της λειτουργίας.
Ο Ρώσος ηγέτης έκανε πολλές φορές το σταυρό του κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής λειτουργίας που άρχισε αργά το Σάββατο και διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Όταν ο Κύριλλος αναφώνησε το «Χριστός Ανέστη», ο Πούτιν ενώθηκε με τους άλλους πιστούς με την απάντηση «Αληθώς Ανέστη». Κατά τα άλλα δεν μίλησε.
Ο Κύριλλος έχει υποστηρίξει σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο του. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τότε που έγινε η εισβολή στον μικρότερο γείτονα της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Κατά τη λειτουργία, ο πατριάρχης προσευχήθηκε για την προστασία των «ιερών συνόρων» της Ρωσίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Θεός θα σταματήσει την «εσωτερική διαμάχη» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ακολουθούν το Ιουλιανό και όχι το Γρηγοριανό ημερολόγιο και γιορτάζουν το Πάσχα αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ οι περισσότερες δυτικές εκκλησίες τήρησαν τη μεγάλη γιορτή στις 31 Μαρτίου.
Ο Πούτιν, για τον οποίο η Ορθόδοξη πίστη είναι κεντρική στην κοσμοθεωρία του, παρακολουθεί πάντα τις λειτουργίες κατά τη διάρκεια των μεγάλων εκκλησιαστικών εορτών. Τα Χριστούγεννα, συνήθως παρακολουθεί πιο οικείες λειτουργίες σε εκκλησίες έξω από τη Μόσχα.
Το Πάσχα πηγαίνει παραδοσιακά στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος με τον χρυσό, επιβλητικό τρούλο, ο οποίος ξαναχτίστηκε στη μετασοβιετική εποχή και έχει γίνει σύμβολο της συμβιωτικής σχέσης του κράτους με την Ορθόδοξη Εκκλησία.