Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γάζα δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους, μέσω βιντεοσύνδεσης, ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται με την ώρα.
Υπάρχουν έντονοι βομβαρδισμοί παντού, και εδώ στις νότιες περιοχές, τη Χαν Γιουνίς ακόμα και στη Ράφα», σημείωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και πρόσθεσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στην περιοχή είναι «πάρα πολύ μικρή» και ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαιτέρως για το πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα υγείας στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται προς τα νότια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.
«Θέλω να το τονίσω αυτό ιδιαίτερα, ότι βλέπουμε μια αυξανόμενη ανθρωπιστική καταστροφή», επεσήμανε. Ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συμμορφώνεται με την εντολή του Ισραήλ να μεταφερθούν οι προμήθειες από αποθηκευτικούς χώρους στη Χαν Γιουνίς και σημείωσε ότι ο οργανισμός έχει ενημερωθεί ότι η περιοχή θα «γίνει το πιθανότερο χώρος ενεργών μαχών τις επόμενες ημέρες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε πράγματι να παραδώσουμε τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες», είπε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς απηύθυνε έκκληση τη Δευτέρα στο Ισραήλ να αποσύρει την εντολή, με το Τελ Αβίβ να αρνείται ότι ζήτησε την εκκένωση των αποθηκών.
Είναι «αδύνατο» να τεθούν σε εφαρμογή οι ζώνες ασφαλείας, που δημιουργήθηκαν από το Ισραήλ για να καταφύγουν εκεί και να γλιτώσουν από τις μάχες οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ, αποκαθηλώνοντας το δήθεν ενδιαφέρον του Τελ Αβίβ για την προστασία των αμάχων.
«Οι ζώνες αυτές δεν μπορούν να είναι ούτε ασφαλείς ούτε να έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς κηρύχθηκαν μονομερώς», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος του ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά (Unicef), που πέρασε αρκετές ημέρες στον παλαιστινιακό θύλακα.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, πρόσθεσε ότι οι ζώνες αυτές «δεν έχουν επιστημονικό χαρακτήρα, δεν έχουν λογική, δεν είναι δυνατές. Και πιστεύω ότι οι αρχές το γνωρίζουν αυτό. Πιστεύω ότι είναι άκαρδο και ότι δείχνει ότι αυξάνεται η αδιαφορία απέναντι στα παιδιά και τις γυναίκες στη Γάζα», εκτίμησε ο Έλντερ.
Ο εκπρόσωπος της Unicef εξήγησε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι μπορεί κανείς να μιλά για ζώνες ασφαλείας εφόσον είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί στον πληθυσμό πρόσβαση σε τροφή, νερό, φάρμακο και κατάλυμα.
Είπε ακόμη ότι τα όσα είδε κατά την παραμονή του στη Γάζα απέχουν πολύ από μια ζώνη ασφαλείας. Τόνισε ιδιαίτερα την έλλειψη χώρων και συστημάτων υγιεινής, προσθέτοντας ότι τα σημεία αυτά κινδυνεύουν να γίνουν σημεία εξάπλωσης ασθενειών.
«Το Ισραήλ είναι η δύναμη κατοχής, πρέπει να δώσει τροφή, φάρμακα, νερό… Μόνο μια κατάπαυση πυρός θα σώσει τα παιδιά στη Γάζα», ξεκαθάρισε ο Έλντερ.
Το Ισραήλ περιμένει δύσκολες μάχες κατά την νέα φάση του πολέμου του στην Γάζα, αλλά είναι ανοικτό σε «εποικοδομητικές γνώμες» για την μείωση της βλάβης των πολιτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμβουλές θα συνάδουν με τον στόχο της εξάρθρωσης της Χαμάς, απαντάει στο μεταξύ στις διεθνείς εκκλήσεις για νέα εκεχειρία και σεβασμό των αμάχων, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για δύσκολες μάχες
«Προχωρούμε τώρα με το δεύτερο στάδιο. Ένα δεύτερο στάδιο που θα είναι στρατιωτικά δύσκολο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εϊλόν Λεβί.
Οι δυνάμεις της Τσαχάλ έχουν αρχίσει πολεμικές επιχειρήσεις στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ δέχεται επίμονες διεθνείς πιέσεις, και από την Ουάσινγκτον, για τον περιορισμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων.
«Οποιαδήποτε εποικοδομητική γνώμη λάβουμε, οποιαδήποτε σοβαρή στρατηγική συμβουλή για να πλήξουμε την Χαμάς, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούμε την βλάβη προς τους πολίτες, φυσικά θα την υπολογίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η συμβουλή πρέπει να συνάδει με τον στόχο της εξάρθρωσης της Χαμάς.
«Θα συνεχίσουμε με την εκστρατεία για την καταστροφή της Χαμάς, μία εκστρατεία που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ακριβώς όπως και εμείς, ως προς τους στρατηγικούς στόχους του πολέμου αυτού, ότι δηλαδή αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει και η Χαμάς να παραμένει όρθια».
Ο Εϊλόν Λεβί επέρριψε και πάλι την ευθύνη για την ισραηλινή αναλγησία έναντι των Παλαιστινίων αμάχων στη Χαμάς: «Δεν επιλέξαμε εμείς το πεδίο της μάχης, η Χαμάς επέλεξε το πεδίο της μάχης».
Παράλληλα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κάλεσε τους Παλαιστίνιους πολίτες στην περιοχή της Χαν Γιουνίς που βομβαρδίζεται ήδη ανελέητα, να ακολουθούν τις οδηγίες του στρατού για να τους προστατεύσουν υποτίθεται, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις.
«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να παραμείνουν ασφαλείς είναι να ακούν τις οδηγίες που έρχονται από τους λογαριασμούς μας στο Twitter, από την ιστοσελίδα μας και επίσης να κοιτάζουν τα φυλλάδια που πέφτουν στις περιοχές τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χεχτ στους δημοσιογράφους.